Edith Hazelzet

Bosbadvoorzitter Jan Overweel licht het initiatief toe: ,,Het idee komt van een van onze vaste banentrekkers in de ochtend. Ze mailde dat zij zolang het Bosbad nog gesloten is, toch elke dag alleen de heuvel op fietst zoals ze dat anders dagelijks zou doen om te gaan zwemmen. En ze polste ons of er meer Leersumers in zouden zijn voor deze persoonlijke challenge."

Het Bosbadbestuur vond het een sympathiek idee en daagt Leersum en omgeving uit om de vorm op peil te houden door de helling dagelijks of een paar keer per week individueel of hooguit met gezinsleden te 'bedwingen'. ,,Alleen al door regelmatig de heuvel op te fietsen of in een beetje tempo op te lopen gaat je conditie merkbaar vooruit. Onze bedrijfsleider Miranda Visman zegt dat ook altijd tegen de leerlingen van haar zwemlessen: 'Kom op de fiets, daar worden je benen sterk van!' De ligging van het Bosbad was altijd al perfect, maar voor deze challenge helemaal."

[VERLOTING] Ter aanmoediging stelt het bestuur ter verloting een aantal kleine prijzen ter beschikking onder de deelnemers. Overweel: ,,Het is vooral een uitdaging aan jezelf. Om bij te houden hoe vaak je het hebt gehaald, hebben we kaartjes in de bomen en de hekken voor de ingang gehangen. Schrijf je naam op een van de kaartjes en zet elke keer als je boven bent geweest een streepje met je eigen potlood of permanent marker. Dit voor het geval het gaat regenen." Dinsdagmiddag hingen vrijwilligers de kaartjes op. ,,Iedereen die wil kan er dus nu aan beginnen. Mochten er niet genoeg hangen, dan worden er bijgedrukt." Overweel voegt toe: ,,Wie erg dichtbij woont, zoals onze penningmeester, dagen we uit wat blokjes om te lopen, om er toch nog een inspanning van te maken. Of loop de heuvel eerst af en dan op."

[ANIMO] Het Bosbadbestuur is benieuwd naar de animo. ,,Het zou leuk zijn als we geregeld gezinnen met kleine kinderen over het Bosbadlaantje omhoog zien lopen, ieder naar hun eigen kaartje. Of dat de ouderen die elkaar normaal gesproken hier 's ochtends dagelijks zien, elkaar nu even begroeten als zij hun kaartje bijwerken. Dan heb je toch nog even die gezelligheid van dat praatje. Natuurlijk op anderhalve meter afstand." Een doel hebben voor de dagelijkse beweging kan stimuleren. Bij gebrek aan een vierdaagse kan een loopje naar het Bosbad de avondwandeling worden. ,,Of een ander rondje met de hond, dan het gebruikelijke. We zien ernaar uit dat de kaartjes zich vullen."

[TER COMPENSATIE] Voor degenen die tientallen baantjes trekken per Bosbadbezoek, is een dagelijkse fietstocht of wandeling omhoog natuurlijk niet voldoende ter compensatie van het niet kunnen zwemmen. Zij kunnen met behulp van https://www.runinfo.nl/energieverbruik.htm globaal inschatten hoeveel baantjes borstcrawl er gelijk staan aan een keer de heuvel opknallen, op de fiets of hardlopend. ,,Meerdere keren achter elkaar mag natuurlijk ook. Het is helemaal aan jezelf, maar ga het nadrukkelijk niet in groepjes doen. En fiets met je kinderen voor de veiligheid bij voorkeur via de M.C. Verloopweg", roept Overweel op.

[FOTO'S DELEN] Wie dat leuk vindt, kan foto's van de Bosbad-challenge delen. Deze komen dan op de Facebookpagina van het zwembad. De verloting van prijzen vindt plaats wanneer het Bosbad open gaat. De winnaars worden bekendgemaakt via de website.

,,Het zullen cadeautjes zijn waarvan dankbaar gebruik kan worden gemaakt in ons prachtige bad."