Michiel Schaaij 

Volgens de gemeente zijn de niet opgepakte meldingen wel geregistreerd en zouden de melders zijn teruggebeld over hun klacht. Het takenpakket van de boa’s is de laatste jaren flink uitgebreid. maar door een gelijktijdige vermindering van de personele bezetting is het werk onder druk komen te staan. 

[BOETES] Desalniettemin werden er ruim 2000 schriftelijke waarschuwingen en bijna 300 strafbeschikkingen, boetes en bekeuringen uitgeschreven. Uit een rapportage van de gemeente blijkt, dat in 2019 een aantal taken niet of slechts gedeeltelijk zijn uitgevoerd. Zo waren er bijvoorbeeld minder controles in kroegen en restaurants en hadden de boa’s minder aandacht voor criminele ondermijning. 

[EXTRA BOA’S] Vorig jaar daalde het aantal Heuvelrugse boa’s van vier naar drie. Ook was er een toezichthouder in deeltijd minder dan in 2018. De verminderde boa-capaciteit geldt ook voor dit jaar. Om in 2021 wél een adequaat niveau van toezicht en handhaving te bereiken, zouden er eigenlijk extra boa’s bij moeten komen, aldus het jaarverslag. Of de gemeente daar geld voor heeft, is echter nog maar de vraag. 

[CORONA] Overigens komt het college terug op de eerdere uitspraak, dat de boa’s de afgelopen maanden niet hoefden op te treden tegen coronafeesten of andere illegale samenkomsten op privéterrein. Eind april werden vijf mensen bekeurd voor ,,een inpandige samenkomst”, die volgens de geldende noodverordening niet was toegestaan. De locatie is niet bekendgemaakt, maar de bijeenkomst vond plaats op een bovenverdieping van een bedrijfspand.