Michiel Schaaij

De sloper van het oude, historierijke hotel oefent het zogenoemde retentierecht uit. Dat betekent dat het terrein niet wordt vrijgegeven, zolang de sloopkosten van de oude bebouwing niet zijn betaald. In de tussentijd kan de gemeente het sloopbedrijf niet dwingen, om de sloopwerkzaamheden af te maken en het toekomstige bouwterrein netjes op te leveren. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van CDA-raadslid Werner van Katwijk. 

[AFZICHTELIJK] Van Katwijk is de ,,afzichtelijke ruïne” in het dorpscentrum meer dan zat. Ook VVD-raadslid Han Guillaume baalt ervan, dat de sloop na een hoopvolle start alweer zo lang stil ligt. Maar volgens een ambtelijk memo dat deze week aan de gemeenteraad werd gestuurd, heeft wethouder Rob Jorg (VVD) geen juridische mogelijkheden om die uitzichtloze situatie aan te pakken. 

[ROTTE KIES] ,,Dat sprake is van een afzichtelijke situatie is onvoldoende reden om handhavend op te treden”, zo luidt de boodschap uit de brief aan de Heuvelrugpolitiek. Zolang de met hekken afgezette sloopplaats geen veiligheidsgevaar oplevert, zal Leersum nog even met deze rotte kies moeten leven.