Michiel Schaaij

[LOCKDOWN] Om ruimte voor de backoffice van Quarijn te maken, moeten volgend jaar meer dan honderd ambtenaren hun werkplek in gebouw De Hoeve uitruimen. Nu de intelligente lockdown de meeste ambtenaren heeft gedwongen om thuis te werken, dringt de vraag zich op of dat misschien de standaard werkwijze kan worden. In dat geval zijn er geen of minder kostbare verbouwingen elders in het complex nodig. 

De ambtenaren blijven wellicht thuiswerken

[DIGITALE ZEE] Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) erkent dat de wereld er anders uitziet dan enkele maanden geleden. ,,We zijn zonder voorbereiding in de digitale zee gesprongen", zei hij donderdagavond tijdens een digitale raadsbijeenkomst. De wethouder wil de komende maanden onderzoeken hoeveel geld er op verbouwingen bespaard kan worden, als ambtenaren ook na de coronacrisis thuis blijven werken. 

[INVESTERING] Overigens brengt al dat digitale werken wél extra kosten met zich mee voor computers en software. Bovendien waarschuwde Boonzaaijer ervoor, dat een computer beduidend minder lang meegaat dan een verbouwing en er in de toekomst vervangingsinvesteringen verwacht kunnen worden. De politiek mag zich dus nog niet rijk rekenen en de financiële pijnpunten zijn nog niet van tafel.

[NIET AKKOORD] CDA-fractievoorzitter Peter Kranenburg liet donderdagavond al weten, dat zijn partij absoluut niet akkoord zal gaan met een investering van 1,5 miljoen euro om verhuur van De Hoeve aan Quarijn mogelijk te maken. ,,Die investering moet omlaag, bijvoorbeeld door thuiswerken", aldus Kranenburg. Andere partijen toonden zich eveneens kritisch. 

[CONTROVERSIEEL] D66-woordvoerder Erik van Buiten zei dat zijn partij niet zit te wachten op zo'n grote investering. VVD-raadslid Judith van Roy wil pas akkoord gaan met verhuur, als er op z'n minst indicatie is over de financiële gevolgen. Ze zei er moeite mee te hebben om een blanco cheque af te geven. De meeste kritiek kwam echter van BVHlokaal. Zoals verwacht liet fractieleider Sybe Streekstra de kans niet onbenut, om de pijnlijke en controversiële geschiedenis van het gemeentekantoor in herinnering te brengen.

[OZB-VERHOGING] Daarnaast constateerde Streekstra dat de benodigde investeringen de gemeenteschuld zullen vergroten. Hij voorspelde dat  de burger daarvoor gaat opdraaien. ,,De volgende Ozb-verhoging ligt al op de plank", aldus Streekstra. Hij pleitte ervoor dat het collegeplan voor verhuur voorlopig helemaal wordt ingetrokken, maar kreeg daarvoor geen steun van de andere partijen.