Michiel Schaaij

Met name in Leersum en Maarsbergen drukken bouwvallige panden een stempel op het dorpscentrum. Zo is in Maarsbergen het terrein van de Grote Bloemheuvel al vele jaren een doorn in het oog van inwoners en passanten. In Leersum wil het met de sloop van het Knaus-pand op de hoek van de Rijksstraatweg en de Hoflaan maar niet opschieten. En even verderop liggen de overblijfselen van Hotel Vogelesang er desolaat bij.

[LEEGSTAND MELDEN] Om te voorkomen dat er meer van dat soort gaten in de dorpskernen vallen, wil wethouder Jorg eigenaren van ongebruikte woningen en bedrijfspanden gaan verplichten, hun leegstand bij de gemeente te melden. Hij kan dan met de pandeigenaren in gesprek gaan over de gewenste invulling van hun vastgoed. Als zij niet willen meewerken, kan de gemeente ingrijpen en direct een huurder voor het betreffende pand voordragen. 

[BOETE] Mocht de pandeigenaar weigeren om die huurder een contract aan te bieden, dan kan de gemeente in het uiterste geval zelfs een boete opleggen. Maar CDA-raadslid Werner van Katwijk en Jorgs partijgenoot Han Guillaume vinden het collegeplan niet de geëigende weg om het probleem van verkrotting aan te pakken. Volgens CDA en VVD zijn er andere bestuurlijke en wettelijke mogelijkheden om verkrotting aan te pakken. 

[WONINGWET] Van Katwijk wijst in dat verband op de woningwet, die al volgens hem al genoeg mogelijkheden biedt om een einde aan leegstand en verkrotting te maken. Zo kan de gemeente een flinke geldstraf opleggen, als een gebouw niet in goede staat wordt gehouden. Wie een woning of bedrijfspand laat vervallen, kan een bestuurlijke boete van 8700 euro verwachten. Wanneer bovendien gevaar dreigt voor de veiligheid en gezondheid, kan de pandeigenaar een bon in de bus krijgen van ruim 20.000 euro.  

[EENZIJDIG] De Driebergse bedrijfsmakelaar benadrukt in zijn geanonimiseerde brief aan de Heuvelrugpolitiek, dat geen enkele professionele koper leegstaand vastgoed zal willen verwerven als hem een leegstandsverordening boven het hoofd hangt. Bovendien zorgt die dreiging ervoor, dat de waarde van het betreffende pand zal dalen. Het voorstel van wethouder Jorg zou eenzijdig zijn opgesteld en niet zijn getoetst aan de vastgoedwereld. De raadsleden van CDA en VVD hebben intussen vragen over de aanpak van leegstand ingediend.

Jorg zegt dat zijn leegstandsverordening inderdaad niet dé oplossing is en dat die hoogstens preventief werkt.