Met te veel mensen in een bubbelbad, bommetjes dicht bij andere bezoekers en in groepen van de glijbaan. Het zijn huisregels die niet werden nageleefd door een groep bezoekers van het zwembad van Laco Sportcentrum Utrechtse Heuvelrug. Toen beveiligers de groep aansprak volgde intimiderend gedrag. De groep van twintig jonge mannen terroriseerde en intimideerde andere bezoekers en medewerkers van het zwembad.

DISCRIMINATIE Eenmaal op het droge werden de overlastgevers door de politie gecontroleerd. Hierbij is één aanhouding verricht. Bovendien zijn de jonge mannen een jaar niet welkom in het zwembad.

,,Onterecht", vindt een jonge Driebergenaar die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Ik was er ook bij. Er is niet zoveel gebeurd. We waren een beetje aan het dollen. Dat moet toch kunnen?" De jongeman is van mening dat er discriminatie in het spel is. ,,Een deel van onze vriendengroep is van buitenlandse afkomst. Volgens mij is dat het probleem en zijn we daarom niet meer welkom. Als Nederlandse jongens een beetje wild zijn worden ze er niet meteen uitgezet." De jongen vindt het jammer dat hij de komende tijd niet kan zwemmen in Driebergen, maar zegt niet onder de indruk te zijn van de maatregel. ,,Dan gaan we gewoon ergens anders zwemmen."

HANDHAVERS Manager Theo Stokman noemt het verwijt dat er gediscrimineerd zou worden onterecht. ,,Ik maak geen onderscheid tussen onze gasten’’, zegt hij. ,,We proberen iedereen gelijk te behandelen. Degenen die we aanspreken, verwijten ons dat we dat niet doen. Dat is een gotspe. Want wie roepen altijd dat ze gediscrimineerd worden? Ze zijn in beeld bij de politie. De agenten kennen de meeste mannen. Ze komen uit Doorn, Driebergen, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrecht.”

Als het aan Stokman en zijn personeel ligt blijft het gezellig in het zwembad en kan iedereen zich er veilig voelen. Burgemeester Frits Naafs heeft toegezegd dat handhavers en wijkagenten vaker hun gezicht zullen laten zien in het zwembad.

KINDEREN Het was niet voor het eerst dat de overlastgevers dit jaar actief zijn in het zwembad. In juli 2019 moest personeel van het zwembad aan de Schellingerlaan, met behulp van de politie, ingrijpen toen een groep van zeven overlast veroorzakende jongens uit het zwembad gezet. Zij zouden toen kinderen hebben lastig gevallen. De jongens trokken hen onder meer onder water, pakten hen bij hun geslachtsdelen en trokken aan hun badkleding. Voor zover bekend was hier bij het genoemde incident op 24 juli geen sprake van.

door Danny van der Linden