Wilco Willemse

De online presentatie stond gepland op maandag 23 maart om 21.00 uur. Stichting Bloemencorso Leersum had de hulp ingeroepen van de lokale radio- en televisiezender Regio90 om een presentatiefilm te maken. Corsovoorzitter Hans Charvat: ,,Normaal gesproken wordt de bloemenkoningin gepresenteerd in een volle theaterzaal in De Binder. Daar is dan de familie van de nieuwe koningin bij aanwezig, maar ook honderden andere belangstellenden, waaronder natuurlijk veel corsobouwers en hoogheden van andere evenementen in de regio. Maar door de maatregelen rondom het coronavirus moesten we dit jaar een ander plan bedenken. Beide koninginnen, zowel de aftredende als de nieuwe, verdienen alle aandacht. Omdat we geen grote groep konden ontvangen, besloten we filmopnames te maken en die op een aangegeven tijdstip te verspreiden. We zijn heel blij en dankbaar dat Regio90 ons daarbij wilde helpen. Na een geweldige teaser maandagochtend, volgde een mooie presentatiefilm maandagavond."

[RITUEEL] Het kiezen van een nieuwe bloemenkoningin is elk jaar weer een mooie traditie. Charvat: ,,Het ritueel is mooi. Uit ingekomen aanmeldingen kiest een selectiecommissie de nieuwe koningin. Wij weten al vijf maanden wie het wordt, maar in Leersum blijft dat geheim. De presentatie is, naast het corsoweekend zelf natuurlijk, één van de hoogtepunten van het corsojaar."

[HET GEZICHT] Uit de aanmeldingen van dit jaar werd de 19-jarige Angelique Vandenbos uit Amerongen gekozen als het gezicht van het komende corso. Jeannette van Manen en Roelie Charvat begeleiden de bloemenkoningin gedurende het hele jaar. Dit jaar sluit Femke Neele, de aftredende bloemenkoningin, aan bij het begeleidingsteam. Zij kan natuurlijk uit eigen ervaring aan Angelique vertellen wat haar te wachten staat. Jeannette: ,,We hebben weer een prachtige koningin. De eerste periode is altijd heel spannend. Elkaar een beetje leren kennen en dan al snel naar waar elke koningin het meest naar uitkijkt, namelijk het laten maken van de jurken. Eén voor de maanden vóór het corso en één voor tijdens het corso en de periode er na. Ook dit jaar heeft Modevakschool Wouda topwerk geleverd, Angelique zag er tijdens haar presentatie prachtig uit." Charvat vervolgt: ,,De aanloop naar de presentatie was natuurlijk plotseling heel anders door de corona-maatregelen. We hebben veel gesproken met elkaar om toch tot een een mooi evenement te komen, al was dat soms best even slikken. Angelique had zich dit natuurlijk ook heel anders voorgesteld."

[CORSOFAMILIE] 'Eindelijk is het dan zo ver, ik mag zeggen dat ik bloemenkoningin 2020 ben!', zo begon de speech van Angelique Vandenbos na haar kroning. Angelique Vandenbos komt uit een echte corsofamilie: ,,Over twee weken word ik twintig, ik ben geboren in Leersum, maar woon nu in Amerongen. Mijn overgrootoma is Tante Pietje, in Leersum heel bekend. In haar achtertuin bouwde Hoog Leersum een corsowagen en zo ben ik van jongs af aan al betrokken bij het bloemencorso, vooral door mijn opa, Aart Gijsbertse. Nadat Hoog Leersum stopte met bouwen, zijn we actief geworden bij EMM. Ik heb altijd gezegd dat ik graag een keer bloemenkoningin wilde worden en nu is het dan zo ver. Ik kijk er heel erg naar uit om andere mensen nieuwsgierig te maken naar ons corso."

[GEEN CORSO 2020] Door corsobelangstellenden werd halsreikend uitgekeken naar de online presentatie. Die kwam er en vele felicitaties volgden. Maar de feestvreugde werd snel de kop ingedrukt toen het corsobestuur amper een half uur later moest melden dat er in 2020 geen bloemencorso in Leersum is.

Corsosecretaris Hubert van Zanten: ,,Het was het enige juiste besluit wat we konden nemen. Gezondheid gaat boven alles, ook boven het organiseren van het bloemencorso. Voor bouwgroepen gelden ook de corona-maatregelen en dus is het tot 1 juni niet mogelijk om met elkaar een wagen te bouwen. Ook eigenaren van bouwplaatsen hebben om dezelfde redenen aangegeven niet mee te kunnen werken. Dan blijft er voor nu maar één optie over: annuleren. Met pijn in het hart, we waren bezig een prachtig corso te maken met elkaar."

[KOMENDE TIJD] Ook voor de kersverse bloemenkoningin is het geen fijne boodschap. ,,Ik heb Angelique natuurlijk meteen gebeld na ons spoedoverleg. Ze begreep de overwegingen, maar was natuurlijk teleurgesteld. Wat ons betreft is zij de koningin van ons volgende corso, ook als die niet in 2020 gehouden wordt. Laten we met z'n allen hopen dat deze crisis snel onder controle is, zodat we weer kunnen denken aan de toekomst. Aan Bloemencorso 2021, maar wie weet voor die tijd ook aan een andersoortig dorpsevenement in Leersum. Er wordt heel wat geannuleerd. De evenementen van de Oranjevereniging bijvoorbeeld en Beachvolleybal Heuvelrug. We zouden de koppen eens bij elkaar moeten steken om te kijken wat we voor Leersum kunnen doen, hopelijk dit jaar nog."

Pamela Bakhuizen
Foto: Pamela Bakhuizen
Angelique Vandenbos werd maandagavond online gepresenteerd als Bloemenkoningin 2020.