Hubert van Zanten

Bea van der Garde, schoolleider van WereldKidz De Hoogstraat vertelt dat er hard gewerkt wordt door de leerkrachten om het onderwijs voor hun kinderen zo goed mogelijk doorgang te laten vinden. ,,Het is voor deze kinderen nu niet makkelijk, hun thuissituatie is natuurlijk al wel bijzonder. Meestal zitten ze met het hele gezin in een grote kamer. Het is daardoor moeilijker om geconcentreerd aan het schoolwerk te werken. Voor hun ouders is het vaak ook lastiger, zij zijn niet bekend met het Nederlandse onderwijs en thuis wordt er niet of nauwelijks Nederlands gesproken. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn best doet."

[BUITENLUCHT] ,,Er gebeurt eigenlijk niks meer op het azc, alle activiteiten zijn stil gelegd, ook de taallessen, gemeenschappelijke ruimtes zijn gesloten. Het is hartstikke rustig, iedereen blijft op zijn kamer. Gelukkig hebben wij nu wel al onze kinderen in beeld en hebben we met iedereen contact. Dus geven we ook aan dat de kinderen vooral toch ook buiten moeten spelen. En dat zien we nu ook wat meer gebeuren. Soms komen de ouders ook mee om op afstand hun kinderen in de gaten te houden.

[SCHOOLTASJES] Van der Garde vervolgt: ,,Alle kinderen hebben nu een chromebook of laptop van school geleend, zodat zij allemaal thuis les kunnen blijven volgen. Ze krijgen elke week ook tasjes mee met daarin hun schoolwerk. Voor de kleuters zitten daar dan knutselspullen in, het is leuk om te zien dat de ouderparticipatie ook omhoog gaat. Als de kinderen de tasjes weer inleveren kunnen we zien dat de ouders ook echt meehelpen. Dat zijn ze vaak niet gewend om te doen. Op dinsdag leven ze de tasjes weer in en dan krijgen ze een briefje wanneer ze woensdag de nieuwe tas weer kunnen halen. Daar staat dan een tijdslot op voor de volgende dag. Zo kan de leerkracht elk kind, en soms met de ouders erbij, even zien en spreken. Al is het maar een kwartiertje. Je ziet dat het de kinderen ook goed doet."