Michiel Schaaij

[TOEZEGGING] Na afbraak van de schuur mogen er van de raadsfracties zes dure villa's op het bouwperceel worden gerealiseerd. De bestaande jaren '30 woning die pal langs de Sterkenburgerlaan staat, wordt gesplitst in twee middeldure huurwoningen. Die toezegging van de ontwikkelaar was voor de meeste critici voldoende om met de plan akkoord te gaan. 

[SNEUVELEN] Alleen BVHlokaal kan zich niet in deze oplossing vinden. Raadslid Francine van der Velden wil het liefst, dat de twee huurwoningen niet tijdelijk maar permanent tot het middensegment gaan behoren. Wethouder Rob Jorg (VVD) vreest echter, dat een langere termijn dan de nu afgesproken 15 jaar in de rechtbank zou sneuvelen. 

Woningsplitsing trekt politiek over de streep

[WOONBEHOEFTE] Ook D66 vindt dat het middensegment er in het plan bekaaid vanaf komt. ,,We staan niet te juichen, maar we moeten hier toch tevreden mee zijn", aldus D66-raadslid Wim Hak. Fractieleider Nienke van der Veen (Open) bekeek het van een zonniger kant. Volgens haar is het aangepaste plan in ieder geval iets meer in lijn met de woonbehoefte en het woonbeleid van de gemeente. 
 

[VOORRANG] VVD-raadslid Ron van der Laan drong er bij de projectontwikkelaar op aan, om de twee huurwoningen met voorrang aan inwoners van Utrechtse Heuvelrug te gunnen. Namens de ontwikkelaar ging bouwkundig adviseur Aart Willigenburg akkoord met zo'n voorkeurspositie voor Heuvelruggers. Wethouder Rob Jorg (VVD) gaat nu uitzoeken, via welke juridische route de voorrangsregeling uitgevoerd kan worden. 

[POGING] Overigens was het niet de eerste poging om behalve buitenplaats Oudeweg nog een klein villawijkje in buurtschap Sterkenburg uit de grond te stampen. Tot dusver zag de Zeister ontwikkelaar zijn wensen en voorstellen steeds stranden in de gemeenteraad. Een krappe meerderheid vond vorig jaar nog, dat er in Doorn al dure villa's genoeg staan.