Steeds meer consumenten krijgen weer waardering voor vers, gezond en lokaal eten. Zo komen ze terecht bij boeren, streekboxen en lokale winkels. Het leidt tot een verkorting van de ketens en de consument leert dat zij niet duurder uit hoeft te zijn, terwijl de vraag naar verse en seizoensgebonden streekproducten groeit. ,,Corona zette mij aan het denken over mijn manier van leven”, vertelt Pieter Rop. ,,Als vader van een gezin met drie pubers wilde ik weten waar je in de buurt duurzaam voedsel kon krijgen”.

Hij maakte een lijstje met alles wat hij op de Heuvelrug tegenkwam. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met FoodVolk, een werkgroep van stichting Goedvolk. Sindsdien leest hij in de supermarkt waar een product vandaan komt en koopt hij geen kersen meer uit Griekenland, maar gaat hij naar Cothen, want daar hangen ze gewoon aan de boom.

Marnix Lamers ziet voedsel als een directe band met de natuur. ,,Als je drie keer per dag eet, heb je drie keer contact met de natuur”. Lokaal voedsel vindt hij extra interessant, omdat het minder ver hoeft te reizen. Daardoor is er minder CO2 uitstoot. ,,Wij zoeken mensen die mee willen denken en doen”, aldus Lamers. In het najaar organiseren we een aantal leuke activiteiten, zoals een velddiner en een workshop fermenteren. Er zijn ook lezingen over duurzaam voedsel en er staat ook nog een film op het programma.

Corona zette mij aan het denken over mijn manier van leven

Lamers en Rop gaan graag in gesprek met mensen of (startende) ondernemers die zich willen aansluiten. Liefst komen ze ook in contact met boeren, die interesse hebben om duurzaam voedsel te produceren. Zodat ze een vergelijkbaar concept kunnen ontwikkelen als Herenboeren.

Iedereen is welkom om mee te denken en te doen: groot of klein. Meer weten over het voedselsysteem van de toekomst? Kijk op: www.iedereenisgoedvolk.nl/foodvolk inclusief een lijst van lokale leveranciers.

door Babs Bouwman