Publieksboswachter in dit gebied is Corien Koreman, die zelf opgroeide in Leersum en zodoende veel herinneringen aan het bos heeft: ,,Vroeger speelde ik vaak in de bossen van Leersum. En ik reed er pony, soms ook op plekken waar dat niet mocht en had het dan aan de stok met boswachter. Dat ik er nu zelf boswachter ben, voelt heel bijzonder.”

LETTERZETTER Helaas hebben ook fijnsparren in het Amerongse Bos te maken met de letterzetter. Koreman: ,,Door de drie droge jaren zijn de fijnsparren wat verzwakt en daar maakt het kevertje gebruik van. Eenmaal aangetast is de boom eigenlijk verloren. We gaan nu kappen, voor de boom omvalt en het hout geen economische waarde meer heeft. Het gaat om een flink gebied tussen de Bergweg en de ‘Eenzame Eik’. Als alles meezit zijn we binnen twee weken klaar met kappen. Dan liggen de stammen langs de bospaden om opgehaald te worden voor vervoer. Wanneer dat precies gebeurt, hangt af van de vraag uit de houtmarkt. Het streven is de stammen zo snel mogelijk uit het bos te halen. Tak en tophout laten we achter in het bos, voor meer leven op de bodem.”

DUNNEN In het Zuilensteynse Bos is minder schade van de letterzetter, maar ook daar wordt geoogst. Koreman: ,,Hier dunnen we het bos, om plek te geven aan jonge bomen. Dat is nodig omdat het bos anders te dicht wordt en er alleen hoge stammen staan die naar het licht groeien, zonder ondergroei en met weinig diversiteit. Dat wil niemand.”

ONBEGRIP Koreman ervaart soms onbegrip van de kapwerkzaamheden in het bos: ,,Het is ook schrikken als er in ene een stuk bos weg is. Toch hoort het er bij. Denk maar aan de boer die ook op één dag al zijn mais van het land haalt. En voor mais is die doorlooptijd één jaar, in een productiebos is die periode veel langer, zomaar 80 jaar. Maar ook daar zie je na een jaar al weer veel begroeiing."

CRITERIA ,,In vijf of zes jaar proberen we elk vak in het bos aan te pakken. Soms door te dunnen, andere keren om te oogsten. Hierbij geldt een maximale oppervlakte van ongeveer een halve hectare. In het geval van de letterzetter is dat geen criterium, die bomen moeten er echt uit. Je kunt redelijk goed berekenen hoeveel nieuw hout er per jaar in onze bossen groeit. We zorgen er voor dat we er nooit meer uithalen dan er bijgroeit. De opbrengst van het hout vloeit weer terug naar het beheer van onze gebieden. De bossen van Boswachterij Amerongen zijn duidelijk productiebos, dat is bij Boswachterij Leersum bijvoorbeeld weer anders.”

TOILETPAPIER Koreman benadrukt dat hout een belangrijk product is: ,,Je staat er misschien niet bij stil, maar elke Nederlander gebruikt per jaar ongeveer 1 kuub hout. Denk aan meubels, schuttingen, maar ook aan toiletpapier. Ook het hout wat wij oogsten wordt daar voor gebruikt. Maar we maken bijvoorbeeld ook alle bankjes in onze bossen van eigen hout.”

door Wilco Willemse

Vragen of opmerkingen zijn welkom bij Corien Koreman: 06 1001 6526 of c.koreman@staatsbosbeheer.nl