Borgman Beheer begeleidt het project en hield een excursie voor belangstellenden. In totaal 25 personen laten zich in twee groepen informeren door Paul Kah en zijn collega Annemieke Visser-Winterink.

SCHRIKBEELDEN ,,Wat centraal staat binnen deze operatie is het welzijn van het bos”, laat hij weten. ,,En dan kom je er niet onderuit dat je daarbij moet uitdunnen en soms ook moet kappen. En vooral dat laatste roept bij mensen schrikbeelden op. Dat is volkomen begrijpelijk want het bos is gewoon iets buitengewoon kostbaars. Maar juist door hier en daar te snoeien en te kappen, maak je dat de kwaliteit van het bos op een hoog niveau blijft.” 

Inmiddels is de groep op een dichtbegroeide plek aangekomen. ,,Bomen willen allemaal overleven en daarbij zie je dat ze elkaar verdringen. Zodoende moet je er op een gegeven moment een boom tussenuit halen om de andere meer lucht te geven. Daarbij kijk je natuurlijk naar de boom die het slechtste er aan toe is en je let er ook op dat je niet teveel bomen van één en hetzelfde soort weghaalt.” 

DOOD HOUT Iemand vraagt wat er met het dode hout gebeurt. ,,Dat laten we liggen”, antwoordt Paul. ,,Als zich dat midden op een pad bevindt, halen we dat natuurlijk wel weg, maar middenin het bos laten we het ongemoeid omdat ook dood hout een functie heeft binnen het eco-systeem. Dat geldt eveneens voor een dode boom; als die zich op een plaats bevindt waarbij er geen gevaar ontstaat als die omwaait dan laten we die ook gewoon staan.” 

Iets anders geldt voor een grote spar die een eind verderop staat. Bovenin is er nog maar weinig groen te bespeuren en de stam zit vol kleine gaatjes. ,,Hier zitten termieten in en je kan zien dat deze boom in feite al helemaal ondermijnd is. En omdat die pal naast een pad staat vormt die een groot risico dus die gaan we weghalen”, verduidelijkt Paul. 

DROGE ZOMERS Voorts constateert hij dat er heel veel hulst in het bos groeit. ,,Dat is prachtig, maar het is te veel; ook daar gaan we wat van weghalen want als je dit zo door laat gaan, krijg je ook de situatie dat je met verdringing te maken krijgt", merkt hij op. ,,En wat ook meespeelt, is dat we achter elkaar drie heel droge zomers hebben gehad. Dat trekt ook een zware wissel op het bos zodat je de populatie wel noodgedwongen een beetje moet reduceren. In de komende dagen gaan we met spuitbussen verf in verschillende kleuren de bomen markeren waar wat mee gebeuren moet zodat de aannemer precies weet wat er te doen staat. De ene boom moet geveld worden en blijven liggen, de andere moet weer opgehaald worden en bij weer andere bomen moet de kruin uitgedund worden. Dat geven we allemaal aan met verschillende symbolen." 

De verwachting is dat het uitdunnen eind 2020 of begin 2021 zal beginnen. Paul hierover: ,,Wanneer precies weten we nog niet; we gaan dat niet doen als het extreem nat is want dan rijden we alle paden helemaal stuk dus het is nog even wachten op het geschikte moment." 

SYMBOLEN Iemand wil weten of alle bedrijven dezelfde symbolen en kleuren gebruiken bij het markeren. Paul glimlacht: ,,Nee, was dat maar waar. Ieder bedrijf heeft daar weer een geheel eigen aanpak voor. De verf die wordt gebruikt, blijft een paar jaar zichtbaar en dat heeft aan de andere kant dan wel weer als voordeel dat je precies kunt zien wie er aan het werk is geweest." 

,,Als wij de komende dagen hier bezig zijn en u heeft nog vragen of opmerkingen, kom dan gerust naar ons toe want wij zijn er niet op uit om het bos te slopen maar om te zorgen dat het weer goed kan floreren."

door John Beringen