Hubert van Zanten

De Buurt Permacultuurtuin Pluryn in Valkenheide bestaat nu een half jaar. Folkert Nijboer, initiatiefnemer, legt uit: ,,Dit is een echte buurttuin. We hebben de grond ter beschikking gekregen van Pluryn. Maar we doen het samen, samen met de jongeren, de buren, mensen uit Maarsbergen en Leersum en we hebben vijf stagiaires van de IVN gidsenopleiding Heuvelrug en Kromme Rijn. Maar dat is nu wel lastig vanwege het coronavirus. Momenteel doe ik het samen met de jongeren.”

[ZAAIKALENDER] ,,Vorige week donderdag was een ideale bloemenzaaidag”, vervolgt Nijboer. ,,Wij volgen de zaaikalender van Maria Thun. Het was ook schitterend weer, de vogels vlogen en floten dat het een lust was. Samen met de jongeren Christiaan, Henri, Jacinto, Benito, Batuhan hebben wij al het zaad gezaaid. Wij beroeren de grond niet. Dat wil zeggen dat wij niet spitten of ploegen. Het afgelopen half jaar hebben wij wel een dikke laag humus in de vorm van bladeren, houtsnippers en gras op de aarde gelegd. Die laag beschermt de aarde tegen erosie, houdt het regenwater vast en bevat alle voedingsstoffen voor de bomen en planten. Ik heb ook aardappelen gepoot. Die leg ik dan op de aarde, onder de bladeren, dat is ook meteen heel makkelijk met oogsten. Ik hoef de aardappelen niet uit te graven. Ik til de bladeren op en ik kan zo de aardappelen pakken. Goed is dat hè? Om het wat makkelijker te maken voor het zaad hebben we wel geëgd. We hebben die in bruikleen gekregen. In de gleuven hebben wij het zaad van de Fruitmotor gestopt en nu is het afwachten.”

[BOEREN] ,,De boeren moeten bij ons het werk doen”, lacht Nijboer. ,,De boeren bij ons zijn de wormen, de insecten en de schimmels. Wij willen samen met de natuur werken en niet ertegen. Het veld is grofweg in zeven zones verdeeld. Denk aan verschillende lagen noten- en fruitbomen. Hieronder kunnen weer noten- en fruitstruiken staan, frambozen, bosbessen, rode en zwarte bessen etc. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien. Daaronder of in open plekken kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien. Maar ook wortels en knolgewassen. En als laatste zijn er nog de bodemkruipers zoals bijvoorbeeld aardbeien. Op Valkenheide zijn er wat gebouwen gesloopt, daar hebben we de dakpannen van gebruikt om verhogingen te maken. De dakpannen houden de zonnewarmte vast en stralen dat ’s nachts uit, een soort microklimaat. Ook komt er nog een waterpartij. We maken allemaal nisjes,” vervolgt Nijboer enthousiast.

,,En iedereen die meewerkt is verantwoordelijk voor zijn eigen nisje. Het is wel lui boeren, want de natuur doet zijn werk. Ik heb dit eerder gedaan en onze opbrengst kan zelfs groter zijn dan het traditionele boeren met kunstmest en zo. Tuurlijk hebben zij een grotere output. Maar hun input is ook veel hoger. Denk aan het ploegen, zaaien, bemesten, de diesel die daarvoor nodig is, de insecticiden. Wij gebruiken planten die elkaar versterken of elkaar beschermen. En met mollen? Een takje van de vlier en de mol is verdwenen.”

[INFORMATIE] Folkert Nijboer is ook makkelijk te bereiken via het Museum Valkenheide www.museumvalkenheide.nl