Voorzitter Jaap Lagendijk vertelt: ,,De Stichting Vrienden van de Maartenskerk is in 2018 opgericht om het groot onderhoud van de eeuwenoude en beeldbepalende Maartenskerk te helpen bekostigen.  Het in goede conditie houden van het monumentale kerkgebouw vraagt veel geld en de kerkelijke gemeente is niet meer in staat om dit te volledig op te brengen. Reden voor een aantal Doornaars om de handen ineen te slaan. Wij willen helpen om de noodzakelijke financiën bijeen te brengen en voorkomen dat dit prachtige kerkgebouw, midden in het centrum van Doorn, op termijn gaat verpauperen. Het gebouw is het meer dan waard om doorgegeven te worden.’’

Het gebouw is het meer dan waard om doorgegeven te worden

De stichting Vrienden van de Maartenskerk staat los van de protestantse gemeente en is uitsluitend bedoeld om het kerkgebouw in goede staat te houden. Inmiddels telt de organisatie meer dan 130 Vrienden die jaarlijks financieel bijdragen. Begin 2020 is er een bedrag van 10.000 euro overgemaakt voor het renoveren van de buitenmuren van de kerk. Nu staat de reparatie van een deel van het lood- en zinkwerk op het dak van de Maartenskerk op het programma. Een kostbaar karwei, maar noodzakelijk om lekkages in de toekomst te voorkomen.

MEER BEKENDHEID Een tweede doelstelling van de stichting is de Maartenskerk als monumentaal gebouw met zijn perfecte akoestiek meer bekendheid te geven. Tijdens de concertreeks staat het orgel centraal. Dat is in 1873 is gebouwd door Christian Gottlieb Friedrich Witte, en het is een zusje van het orgel in de Utrechtse Domkerk. Naast orgelmuziek wordt er op de verschillende zaterdagen ook piano- en blokfluitmuziek en zang ten gehore gebracht. De aftrap is op zaterdag 24 juli, en dit concert wordt gegeven door Arjan Veen, orgel en piano, en Rosanne van Bers, fluit. Het laatste concert staat op 28 augustus gepland.

ORGANIST Arjan Veen had als droom musicus te worden, volgde een orgelstudie aan het conservatorium in Rotterdam en specialiseerde zich in kerkmuziek. Nu studeert hij voor koordirectie aan het conservatorium in Antwerpen. Veen is sinds 2017 de vaste organist van de Maartenskerk, maar ook op piano staat hij zijn mannetje. Hij heeft de contacten met de andere musici gelegd, zorgde ervoor dat de concertreeks tot stand kwam en vulde het programma. 

De concerten zijn gratis te bezoeken. Wel is er een uitgangscollecte ter bestrijding van de kosten. De actuele coronaregels worden gevolgd.

Meer informatie op www.vriendenvandemaartenskerk.nl