En dat oppiepen kan voor uiteenlopende calamiteiten zijn. ,,Voor de betrokkenen gaat het bijna altijd om levensbelangrijke zaken. Of we nu een poesje van een 8-jarig meisje uit de boom halen, een huis blussen of iemand reanimeren. Wat voor ons werk is, is emotie voor de ander. Het geeft voldoening om daar te kunnen helpen waar anderen – noodgedwongen – weglopen.” Bouwman vervolgt: ,,Blij als het gelukt is en als er geen goede afloop is dan deel je in het leed.”

VREUGDE EN LEED Ook daarvan zijn voorbeelden, het overlijden van tieners en jaren later de slachtoffers bij de caravanbrand. Of recent het dodelijke slachtoffer van een ongeval op de A12. Postcommandant Joost Wilts: ,,Dat was voor een aantal vrijwilligers die nog niet zo lang bij het korps zijn de eerste confrontatie met de heftige kant van brandweerman zijn.” Gelukkig staan tegenover het leed vele mooie herinneringen. Ook roemt Bouwman de onderlinge saamhorigheid van de manschappen, die zo belangrijk is.

Wat voor ons werk is, is emotie voor de ander.

Wilts vult aan: ,,De vrijwilligers hebben allemaal een andere achtergrond, sommigen zien elkaar ook buiten de brandweer en anderen alleen hier. En toch is het een team waarin iedereen om zijn of haar – er is 1 vrouw – inzet wordt gewaardeerd. Zo worden van Ab zijn ervaring, relativeringsvermogen en kennis gekoesterd binnen het korps. Hier leer ik ook van.” Ab Bouwman geeft rustig nog wat aanwijzingen aan de collega’s die zich op het parkeerterrein achter de kazerne voorbereiden op de oefenavond in coronatijd.

REGELEN Sinds 1 juli is Joost Wilts postcommandant in Maarn en daarmee verantwoordelijk voor de 28 spuitgasten en het eerste aanspreekpunt voor de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en de burgemeester. ,,Ik hou van regelen en organiseren, omgaan met mensen en hulpverlening. Bij een uitruk zit ik gewoon weer achterin de wagen en heeft de bevelvoerder de leiding.” Daarnaast bijt Wilts zich vast in situaties als bij het tunneltje in het centrum van het dorp. ,,De hoogtebalk is een goed idee. Alleen scheelde het een haar of deze kwam te laag te hangen, zodat wij er met onze speciaal voor deze route verlaagde brandweerauto niet onderdoor hadden gekund zonder schade.”

Ik zie de brandweer graag als vaste waarde in de samenleving.

Ambitie heeft Wilts ook. ,,Bij mijn sollicitatie heb ik een plan gepresenteerd dat ik na de vakantie met het korps ga bespreken. De brandweerpost is geen commercieel bedrijf, maar hoe mooi is het om dit gebouw voor meer doelen te gebruiken. Het staat veel te veel leeg. Ik zie de brandweer graag als vaste waarde in de samenleving.” Bouwman voegt toe: ,,We hebben veel materieel en kunnen ook een opleidingslocatie zijn. Complimenten aan de gemeente voor wat hier staat.”

WELKOM Het wordt tijd voor de mannen om zich bij de collega’s te voegen. En wie ook deel wil uitmaken van de enthousiaste groep is van harte welkom. Wilts: ,,Het werven gaat non-stop door. Met iedereen die gezond en sportief is en houdt van samenwerken maken we graag kennis. Donderdagavond is de vaste oefenavond, altijd met een gezellige afsluiting. Kom eens langs of neem contact op via de website: www.brandweermaarnmaarsbergen.nl.”

door Monique José Timmermans