Monique José Timmermans

Door de corona-maatregelen is niet alleen een afscheidsreceptie van de baan, ook de laatste maanden zijn anders dan anders geweest. ,,We zijn heel hard aan de slag geweest om de praktijk werkend te maken, het is improviseren en creatief zijn om de bescherming van patiënten en collega’s te waarborgen. Daarnaast heb ik veel tijd gestoken in het inwerken van mijn opvolger. Ik wil alles goed overdragen.”

[PATIËNTCONTACT] Huisman kwam 40 jaar geleden in Maarn werken als apothekersassistente. ,,De huisarts was toen apotheekhoudend, later is de praktijk pas gescheiden van de apotheek.” Er kwamen toen - hetzij minimaal - al taken voor een doktersassistente bij het werk van de assistente in de apotheek. ,,Het directe contact met de patiënt in de spreekkamer sprak en spreekt me nog steeds zo aan dat ik in die richting verder wilde.”

[STOOMOPLEIDING] Tijdens een hectisch jaar heeft Huisman de benodigde ‘stoomopleiding’ gevolgd. ,,Fulltime aan het werk in de praktijk en vier avonden in de week naar school in Utrecht. Als ik er op terug kijk vraag ik me af hoe ik dat gedaan heb, maar het was enig. Iedereen zat in hetzelfde schuitje en was supergemotiveerd om het jaar te halen. Stage lopen ging in de praktijk waar je ook werkte.”

[MEER TAKEN] En zo maakte Huisman de overstap van de apotheek naar de huisartsen. ,,Het is wel een voordeel dat ik veel kennis heb van geneesmiddelen.” In de afgelopen jaren is het takenpakket van de doktersassistente steeds verder uitgebreid. ,,Daar heb ik ook diverse na- en bijscholingscursussen voor gedaan.”

[VOLDOENING] Het werk is steeds diverser geworden, toch blijft voor Huisman het kijken naar de mens achter de kwaal het belangrijkst. ,,Daar haal ik de meeste voldoening uit. Het is de interesse in wat de patiënt doet, waar deze tegen aanloopt en aandacht voor de gezinssituatie. Dat gesprek ontstaat vanzelf en daar kom je soms ook een volgende keer op terug.”

[COLLEGA’S] Ook het contact met de collega’s heeft Huisman altijd als heel waardevol gezien. ,,Naast de vertrouwde collega’s waren er elk jaar ook artsen in opleiding. Die mix van oudere en jongere medewerkers geeft een leuke afwisseling. Na een stabiele periode met weinig personeelsmutaties zijn er na het vertrek van Erik van der Snoek twee nieuwe jonge huisartsen gekomen. Ook dat geeft weer een nieuwe dynamiek in de praktijk.”

[LUNCHEN] En nu is Louise Huisman zelf aan de beurt om het stokje over te dragen. Grote plannen heeft ze niet. ,,Het lijkt nu – met alle corona-maatregelen – al heel erg bijzonder om met een vriendin te gaan lunchen in een restaurant. Ik kijk wat er op gebeurt en zal zeker niet stil blijven zitten. In ieder geval dank ik via dit artikel iedereen die ik in de praktijk heb ontmoet voor de afgelopen mooie jaren.”