Babs Bouwman

In februari 2003 werd Van Wijk beëdigd tot trouwambtenaar bij de Rechtbank in Utrecht. Niet lang daarna sloot hij voor de eerste keer een huwelijk in de gemeente Amerongen. In die tijd kon je alleen nog maar het gemeentehuis als trouwlocatie kiezen. Toen Naafs in 2006 burgemeester werd van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vond hij dat een gemiste kans. ,,Onze gemeente heeft zoveel prachtige locaties, daar moeten we ons voordeel mee doen”, aldus de burgemeester.

[TROUWLOCATIE] Hij was ervan overtuigd dat onze prachtige omgeving met veel bijzondere buitenplaatsen en historische gebouwen een grote aantrekkingskracht uit zouden uitoefenen op bruidsparen. Niet lang daarna konden bruidsparen ook kiezen om te trouwen op andere locaties dan het gemeentehuis. Het werd zelfs mogelijk, onder bepaalde voorwaarden, om thuis te trouwen.

[GROTE WAARDE] Naast het voltrekken van vele huwelijken, coördineert hij ook de verdeling van de aanvragen onder alle BABSEN. Jaarlijks trouwen er gemiddeld 375 paren in onze gemeente. Al die huwelijken moeten verdeeld worden onder de trouwambtenaren. Het regelen van de bezetting, beschikbaarheid en indeling kost de nodige uurtjes. ,,Ide staat altijd klaar om te helpen. Ook als er iets geregeld moet worden met toga’s of trouwaktes”, vertelt Corrie van Leeuwen van Burgerzaken. ,,Ide van Wijk is van grote waarde voor onze gemeente en ik ben hem daar ongelofelijk erkentelijk voor”, aldus Naafs.

[BREDE INTERESSES] In 17 jaar tijd 500 huwelijken voltrekken. Dat komt neer op een kleine 30 huwelijken per jaar. Dat is best veel als je bedenkt dat Ide zich voor veel meer andere maatschappelijke zaken inzet. Van Wijk staat bekend om zijn kleurrijke achtergrond en brede interesses. Zo is hij jarenlang hoofd Interne Zaken geweest bij Stichting Kasteel Amerongen en is hij vrijwilliger van de Oude Begraafplaats in Amerongen. Sinds kort is hij consul voor het Amerongse Bos en de Amerongse Bovenpolder. Daarnaast geeft hij lezingen en rondleidingen op Buitenplaats Amerongen en Sparrendaal: recent nog over de bewoners van Sparrendaal door de eeuwen heen. Mensen die hem beter kennen, weten dat hij van al die activiteiten geniet. En ook dat hij het leuk vindt om de historie van een trouwlocatie te verwerken in zijn toespraak.

Trouwen is een belangrijke dag in iemands leven. Als je al 500 bruidsparen blij hebt gemaakt met een mooie ceremonie, dan is dat beslist een felicitatie waard. Zeker voor Ide van Wijk: een man met het hart op de goede plek!