Kolonel Ludy de Vos, directeur Veteraneninstituut vertelde over de bijzondere voorzieningen die het Veteraneninstituut biedt om veteranen weer een plek in de samenleving te vinden. Een ploeg van zestig vaste medewerkers en zo’n vierhonderd vrijwilligers werken daar dagelijks aan. De Vos: ,,Het begint met het vertellen van het verhaal. Pas als je dat vertelt, komt er ruimte voor erkenning en waardering”. De Vos ziet sporten of actief bezig zijn om gezond te blijven of weer te worden als een belangrijke voorwaarde om weer mee te kunnen doen aan de maatschappij. Het Doornse Veteraneninstituut draagt deze boodschap dan ook actief uit.

VEERKRACHT Het Veteraneninstituut werkt nauw samen met andere organisaties die gehuisvest zijn in hetzelfde gebouw. Eén daarvan is De Basis, die psychosociale hulpverlening en begeleiding biedt aan veteranen. Samen met een landelijk netwerk van maatschappelijk werkers die gespecialiseerd zijn in psychotrauma’s, bieden zij hulp. Door op huisbezoek te gaan krijgen zij niet alleen inzicht in de problematiek, maar ook in de situatie in het gezin.

Ik weet dat je stoer bent, maar je bent nog stoerder als je om hulp vraagt

,,Het doel is om de veerkracht en het sociaal functioneren van de veteraan te versterken”, legt Gerdy Schippers, directeur-bestuurder Stichting De Basis uit. Koningin Máxima liet tijdens het gesprek weten dit een mooie benadering te vinden.

STOER Veteraan en oud-marinier Peter Bercx vertelde de koningin over het zorgtraject waarin hij terecht was gekomen, nadat hij zelf hulp had gezocht. En hoe het Veteraneninstituut hem heeft geholpen er weer bovenop te komen.

,,Om hulp vragen is niet stoer", aldus Bercx. ,,Ik zeg altijd 'ik weet dat je stoer bent, maar je bent nog stoerder als je om hulp vraagt'." Bercx zet zich al veertien jaar in voor het Veteraneninstituut. Nog steeds, iedere keer als hij er binnenstapt, voelt het voor hem als thuiskomen.

Vragen om hulp komen binnen bij het Veteranenloket. Afhankelijk van de vraag bekijkt een team van zorg coördinatoren welke zorg het beste geboden kan worden. Gelukkig gaat het met het overgrote deel van de veteranen goed. Ongeveer vijf procent heeft hulp of begeleiding nodig.

Het doel is om de veerkracht en het sociaal functioneren van de veteraan te versterken

Als dank voor haar bezoek overhandigde Gerrit Valk, voorzitter Raad van Bestuur van Veteraneninstituut, de Koningin een prachtig kunstwerk: een beschilderd bord gemaakt door een veteraan, die door te schilderen zijn missie-ervaringen verwerkte.

De veteranen zien dit bezoek van het koningshuis als een mooi gebaar naar hen toe.

door Babs Bouwman

Mediacentrum Defensie (MCD)MCD@mindef.nlJasper Verolme
Foto: Mediacentrum Defensie (MCD)MCD@mindef.nlJasper Verolme
Gerrit Valk, voorzitter Raad van Bestuur van Veteraneninstituut, overhandigde de koningin een prachtig kunstwerk.
Mediacentrum Defensie, Jasper Verolme
Foto: Mediacentrum Defensie, Jasper Verolme
Koningin Maxima luistert met interesse naar het verhaal van oud-marinier Peter Bercx.
Mediacentrum Defensie, Jasper Verolme
Foto: Mediacentrum Defensie, Jasper Verolme
Mediacentrum Defensie, Jasper Verolme
Foto: Mediacentrum Defensie, Jasper Verolme