,,Mantelzorg is niet vanzelfsprekend en zeker niet in deze periode waar dagopvang vaak wegviel en familie, vrijwilligers en professionals soms niet konden komen. Daarom laten organisaties, buurtinitiatieven, ondernemers, onze stichting en de gemeente dit jaar in het bijzonder hun waardering voor mantelzorgers zien door acties en activiteiten.”

Buurtinitiatieven, ondernemers en organisaties kunnen zich tot 15 augustus opgeven om mee te doen. Voorgaande jaren waren mantelzorgers blij verrast door allerlei initiatieven. Van den Bosch: ,,Alle activiteiten en acties vermelden wij in de speciale Week van de Mantelzorgeditie van het mantelzorgblad VoorElkaar, op sociale media, in het Gemeentenieuws en kranten.”

Voorbeelden genoeg van afgelopen jaren. Een ontmoetingscentrum voor Dementie organiseerde een diner voor mantelzorgers en hun cliënten. Een fysiotherapiepraktijk verwende mantelzorgers met een gratis massage. Bij een restaurant kregen mantelzorgers een tweede lunch of diner gratis. Een zorginstelling organiseerde een pannenkoekgourmet. Een organisatie zette de eigen medewerkers die ook mantelzorger waren in het zonnetje met een high tea. Supermarkten deelden verrassingspakketten uit. Een buurtvereniging trakteerde mantelzorgers op een boeket bloemen. Mantelzorgers konden genieten van een prachtig klassiek concert.

,,Er waren geweldige initiatieven vorig jaar. We weten natuurlijk niet hoe dit jaar verloopt, daarom moeten de initiatiefnemers net als wij bij activiteiten rekening houden met de 1,5 meter afstand en de actuele RIVM-richtlijnen. Dit is vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid van de organisatie”, attendeert Van den Bosch. ,,Maar alle initiatiefnemers gaan in ieder geval laten zien hoe belangrijk zij de inzet van mantelzorgers vinden.”

Aanmelden kan voor 15 augustus door het invullen van het aanmeldformulier www.samenopdeheuvelrug.nl/mantelzorg2020.

Non-profitorganisaties, vrijwilligersorganisaties en burgerinitiatieven kunnen een financiële bijdrage aanvragen. Er is een beperkt budget beschikbaar en de aanvragen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. De voorwaarden staan op het aanmeldformulier op de website.

Voor vragen, ondersteuning of inspiratie kunnen mensen contact opnemen met sanne.schoonbeek@samenopdeheuvelrug.nl (Driebergen), diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl (Maarn, Maarsbergen, Doorn), bertine.vandenbosch@samenopdeheuvelrug.nl (Amerongen, Leersum, Overberg).