Ondanks dat we dit jaar 75 jaar vrijheid herdenken, blijkt dat helaas nog steeds niet iedereen even vrij en gelijk is. Bij de Eurowinkel, onderdeel van De Delerij in Driebergen, werkt een mooi kleurrijk team van mensen die zijn geboren op een andere plek in de wereld, en om één of andere reden hun vaderland hebben verlaten. Zij zoeken met behulp van o.a. Stichting Vluchtelingkinderen een nieuwe manier om hun talenten te ontplooien, voor zover dat mogelijk is zonder ‘status’ en zonder gelijke kansen. De film 'Ongehoorde Talenten' geeft een aanzienlijk aantal van deze zogenaamde nieuwe Nederlanders een stem, door ze in het Nederlands een boekje over 'Anders zijn' te laten voorlezen en te laten meezingen op de alom bekende bevrijdingshymne ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. De aandoenlijke pogingen om zich te uiten in het Nederlands worden op een stimulerende manier ondersteund door John T. Ludance, alter ego van theatermaker en talenteur Peter Borsje. ,,Iedereen is anders, en iedereen heeft talent. Leve de Talentering!”

Samen met filmmaker Victor Schutijser opende Borsje deze dag Talentering TV, een kanaal waar nog veel meer talentvolle filmpjes gepost zullen gaan worden, als het aan de ondernemende wereldverbeteraars ligt. Mede in samenwerking met Regio 90 zullen regelmatig Ontmoetingen met Talenten worden vastgelegd en uitgezonden. Om de sympathie van het gemeentebestuur te illustreren, bezocht wethouder Hans Waaldijk om 17.00 uur in de middag De Delerij om samen met John T. Ludance stil te staan bij de bijzondere plek die de bijzondere talenten in onze samenleving verdienen.

TALENTCOACH De film kwam tot stand met een eenmalige ondersteuning van de Cultuurcoach van gemeente Utrechtse Heuvelrug, Maja van Eijndthoven. Samen met Talentcoach Peter Borsje van Even Serieus koestert Van Eijndthoven al langer de droom om op één of andere manier een podium te bieden aan de multiculturele talenten van zogenaamde nieuwkomers. Als het lukt, wordt het filmpje onderdeel van een groter geheel om te laten zien dat alle talenten en alle diversiteiten welkom zijn, om de wereld en onze samenleving zo kleurrijk mogelijk te maken. Door middel van videofilms en theater performances, in het kader van 'Sprookjes van Anders-zijn', willen de makers zoveel mogelijk talenten naar boven halen en in de schijnwerper zetten. ,,Nederland kan de Talentering krijgen, te beginnen op de Utrechtse Heuvelrug.”

Victor Schutijser
Foto: Victor Schutijser
Victor Schutijser
Foto: Victor Schutijser
Victor Schutijser
Foto: Victor Schutijser