Ellenoor Piersma

Zo gaat het iedere eerste vrijdag van de maand in Nieuw Salem achter de Grote Kerk, op initiatief van de diaconie van de Protestantse Gemeente Driebergen. De diaconie in Driebergen is al in 1651 opgericht, een half jaar voordat een dominee en kerkenraad was ingesteld. Bram Dekker, organisator van EET MEE en oud-diaken meent dan ook dat de eerste functie van de kerk hulpverlening is.

De coronacrisis gooide roet in het eten en de eerste vrijdag van april zonder EET MEE is sinds twaalf jaren een feit.

Maar de ploeg vrijwilligers achter deze activiteit heeft nu bedacht een tas met een meer dan complete maaltijd samen te stellen en te gaan bezorgen bij deelnemers, die zich daarvoor aanmelden.

[KIPKERRIESCHOTEL] Ter gelegenheid van Bevrijdingsdag is er een compleet menu samengesteld, met een amuse, een soepje, een heerlijk kipkerrieschotel met rijst en een toepasselijk toetje. En natuurlijk een traktatie voor bij de koffie.

Daar hoort ook een bloemetje bij voor op tafel. Zoals de honderd regelmatige deelnemers dat gewend zijn in Nieuw Salem.

[UIT DE STREEK] Ook nu wordt zoveel mogelijk met producten uit de eigen streek gewerkt en zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van producten, waarvan de boer ook een goede prijs ontvangt. Als we informeren naar de vrijwilligers komen we mensen tegen uit de kerk, maar ook 'niet-kerkgangers'.

[ASIELZOEKERS] In de loop der jaren zijn ook asielzoekers uit Leersum en vluchtelingen uit het dorp betrokken. Zij vormen een vast onderdeel van de ploeg vrijwilligers. Dit geeft een aanstekelijke sfeer, waar je je snel zo welkom voelt.

,,Met de maaltijd in de tas kun je toch – ondanks de corona – thuis de sfeer van EET MEE beleven. Er zit een uitgebreide gebruiksaanwijzing met kook- en magnetroninstructies in en een menukaartje voor op de eigen tafel . En dan denken we aan de gezelligheid die we in Nieuw Salem weer zullen beleven, als het virus weer onder controle is", aldus Bram Dekker.

[BEVRIJDINGSTAS] ,,Moet u bij de kerk horen om deel te nemen aan EET MEE? Dat blijkt geenszins het geval te zijn. Een ieder is welkom. Bent u een deelnemer of wilt u het eens een keer proberen, meldt u aan voor een Bevrijdingstas. We hopen de tas op Bevrijdingsdag 5 mei aan het begin van de middag bij u op de stoep te zetten. Daarbij nemen we gepaste afstand in acht."

[REKENINGNUMMER] ,,U kunt een Bevrijdingstas bestellen door op vrijdag 1 mei te bellen met Lidy Nijhof, telefoon 0343-517890. In de ochtend en na 8.00 uur. Mocht u de bezettoon horen, probeert u het dan nog een keer. We vragen u een bijdrage van zeven euro. In de brief in de tas staat een rekeningnummer, zodat u rustig de betaling kunt regelen."

,,Vier Bevrijdingsdag na 75 jaar in dankbaarheid en vrijheid. En met een Bevrijdingstas."