John Beringen

,,Ik studeer 'Art en Politics' aan het Goldsmiths College in Londen", laat ze weten. ,,Door de coronacrisis werd die opleiding voor onbepaalde tijd stilgelegd zodat ik terugkeerde naar Nederland. Toen kwam ik op het idee om het kunstproject 'De boombeesten' op te zetten."

Wat is dat precies? Wesselman: ,,Ik verzoek iedereen in Doorn en Driebergen om van oude schoongemaakte verpakkingsmaterialen een dier met vleugels in elkaar te knutselen. En daar is geen leeftijd aan verbonden; jong en oud mag daaraan meedoen. Denk voor wat betreft de materialen bijvoorbeeld aan petflesjes, blikjes, doosjes, enzovoorts. Belangrijk is wel dat er aan de bovenkant een lusje of een haakje wordt aangebracht zodat ze kunnen worden opgehangen want dat is wat er uiteindelijk gaat gebeuren met deze objecten. Heeft iemand iets gemaakt dan kan hij of zij een mailtje sturen naar boombeesten2@outlook.com en dan kom ik op maandag 27 april alles ophalen tussen 10.00 en 17.00 uur."

Deze 'oogst' zal dan worden opgehangen in de tuin van het Zonnehuis waarna dit zelfde zal gebeuren bij andere verzorgingshuizen." Vanwaar deze actie? ,,Daar zitten twee redenen achter", laat Wesselman weten. ,,Het eerste punt is dat mensen in een verzorgingshuis door de crisis in een isolement zijn geraakt. Naar buiten gaan is al een riskante zaak en daar komt nog bij dat deze mensen hun kinderen of kleinkinderen hooguit vanachter het raam mogen toezwaaien. En dat omdat lijfelijk contact als knuffelen of zelfs maar een hand geven al fataal kan uitpakken. Dat is heel triest als je dat ook nog eens op je weg krijgt terwijl je al in zo'n nare situatie zit. Met deze kunst hoop ik dat al die mensen in deze sombere tijd zodoende iets vrolijks te zien krijgen om naar te kijken. En het zou iedereen ook een beetje een hart onder de riem steken als blijkt dat veel mensen gehoor hebben gegeven aan deze oproep. En een ander punt is dat er zo aan 'recyclart' wordt gedaan, oftewel: hergebruiken van oude dingen waarbij je je fantasie laat werken. Want laten we wel zijn: we leven nu in een tijd waarin het duidelijk begint te worden dat we niet steeds maar grondstoffen kunnen blijven gebruiken om die vervolgens weer heel snel af te danken. Als je mensen, en dan met name kinderen, kunt stimuleren om oude materialen opnieuw te gebruiken dan doe je al een stap in de goede richting."

Ze voegt er aan toe dat de tuin van het Zonnehuis, gelet op de omstandigheden, niet voor publiek toegankelijk is. ,,Maar alle ontwikkelingen zijn te bekijken op Instagram @boombeesten."

Voor eenieder die meer wil weten over dit project zijn er verschillende mogelijkheden. In Doorn is er meer informatie te vinden bij de Readshop en kantoorvakhandel de Waal en in Driebergen kan men zijn of haar licht opsteken bij restaurant Groenland. Daarnaast is er een soort 'instructievideo' op Youtube te zien. De zoekterm hiervoor is 'Maak jij je eigen boombeest?'