John Beringen

,,Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen in Nederland die in armoede opgroeien door er voor te zorgen dat ook zij kunnen meedoen aan activiteiten als bijvoorbeeld zwemlessen of een dagje uit. Daarnaast bemiddelt het Fonds ook bij situaties waarin kinderen een laptop nodig hebben voor een opleiding." Sinds 2006 is Oosterkamp penningmeester van de door haar in dat jaar opgerichte stichting 'Je mag er zijn'.

[HELPENDE HAND] ,,Wij bieden pleegkinderen in pleeggezinnen of gezinshuizen weer de helpende hand. En dan moet je denken aan het gratis verstrekken van tweedehands kleding, speelgoed en andere artikelen die nodig zijn om een kind in een pleeggezin of gezinshuis op te vangen. Je komt vaak situaties tegen waarin een kind uit huis geplaatst wordt en veelal verloopt dat heel dramatisch. Zo'n kind heeft meestal helemaal niks meer en dat maakt het drama, dat voor ieder kind heel ingrijpend is, nog veel groter. Nu heeft het Nationaal Fonds Kinderhulp in het verleden veel gedaan voor mijn stichting zodat ik uit solidariteit weer voor hen collecteer. Alleen heeft de coronacrisis daar nu een streep door gezet. Dat is uiteraard begrijpelijk want met collecteren kom je met heel veel mensen in contact en dan is het risico altijd daar dat je zelf ziek wordt of het virus ook weer overbrengt op anderen."

[GEEN UITSTEL] Een collecte kan toch ook uitgesteld worden? Oosterkamp: ,,Nee, want je mag één keer per jaar collecteren. Daarvoor moet je natuurlijk toestemming aanvragen en als je die krijgt, wordt er een datum vastgesteld en daar mag je niet mee gaan schuiven. Het is allemaal aan restricties verbonden waarbij alle acties ook nauwkeurig worden gecoördineerd. Om maar wat te noemen: het moet niet zo zijn dat mensen tien keer per week een collecte aan de deur krijgen. En daarmee is ook verklaard waarom je niet mag afwijken van de datum die je krijgt toegekend. Valt die mogelijkheid, om welke reden dan ook, uit dan is het over en moet je gewoon een jaar wachten om opnieuw een aanvraag in te dienen. En laten we wel wezen: het zou ook wel een heel rare situatie worden als we alsnog zouden mogen collecteren zodra de beperkende maatregelen van de crisis zijn opgeheven. Zie je het al voor je? Dan zouden meteen hele legioenen met collectanten op pad gaan waardoor alle acties, die normaal gesproken in het tijdsbestek van een paar maanden plaatsvinden, ineens in een paar dagen langs de deur komen. Dus het is ook heel logisch dat men strikt vasthoudt aan de toegekende datum."

[DIGICOLLECT] ,,Maar al met al betekent dit een behoorlijke tegenslag voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit fonds is aangewezen op giften en donaties zodat we een methodiek hebben opgezet waardoor mensen alsnog iets kunnen overmaken. Je zou het als een digitale collecte kunnen aanmerken. Daarvoor kunnen mensen naar kinderhulp.digicollect.nl gaan. Dan kan men mijn naam zoeken in de digitale zoekbalk en komen ze terecht bij mijn digitale collecte bus. Daar is de mogelijkheid om met Ideal een zelf te kiezen, donatie te doen."

Oosterkamp laat weten dat het natuurlijk voor iedereen een rare en beangstigende tijd is. ,,Gewoon een kop koffie drinken op een terras is uitgesloten. In de supermarkt en op straat moet je elkaar mijden, bijeenkomsten met meerdere personen zijn verboden. En dan vergeet ik vast nog veel meer ingrijpende effecten van deze situatie zoals we die nog nooit eerder hebben meegemaakt en waarvan het einde nog niet in zicht is. Volwassenen begrijpen het en kunnen het ook beredeneren, maar voor de kinderen, waar het Nationaal Fonds Kinderhulp zich inzet, komen al deze beperkingen extra hard aan. Ik wil dus iedereen, die besluit om iets bij te dragen via de digitale collectebus bij voorbaat hartelijk danken."