Jaap van der Kemp, die ruim 7 jaar de marketing voor Huis Doorn deed, completeert het bestuur met Henk Drok als voorzitter, Annie van Hal als secretaris en Gerard Weck die sinds kort penningmeester is. Van der Kemp: ,,Ik heb me jaren sterk gemaakt om het erfgoed in Utrecht te promoten en wil me nu wat meer richten op kunst. Het daverende succes van de Paas-expositie vorig jaar smaakte naar meer. Als de kunstenaars tevreden zijn en de bezoekers zo enthousiast gaan we er een jaarlijks evenement van maken.”

De Stichting Culturele Regio organiseert eenmaal per jaar een kunstexpositie op een bijzondere locatie en die van vorig jaar, op Landgoed Sandenburg, was een groot succes. Er kwamen waar veel bezoekers op af. Al meer dan 200 jaar is het Landgoed in bezit van de familie van Lynden van Sandenburg. Het werd in 1792 gekocht door G.C.C.J. Baron van Lynden en is door aankopen en vererving steeds groter geworden. In het Koetshuis en de Oude Stal zijn bedrijven gevestigd en de Oranjerie wordt gebruikt als trouwlocatie en zakelijke ontvangsten. Het park rond het kasteel werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. Niet gek dat er dit jaar weer gekozen is voor deze prachtige locatie midden in de natuur.

BUITEN Het grootste deel van de expositie vindt plaats in de buitenlucht. In de 25 open pagode-tenten laten maar liefst 85 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun creaties zien. Annie van Hal selecteert de kunstenaars. Ze is enthousiast over het grote aantal deelnemers dat zich heeft aangemeld. ,,Vorig jaar waren we blij met de vijftien deelnemers maar de belangstelling om dit jaar te exposeren heeft ons verrast”, aldus Van Hal. ,,Vooral de variatie in allerlei vormen van kunst zal de bezoekers aanspreken, denk ik.”

Van der Kemp: ,,Dit jaar hebben wij ook een primeur met vier musea die zichzelf presenteren op het museumplein in de Oranjerie van het Landgoed. Museum Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Museum Militaire Traditie uit Driebergen en Stadsmuseum Rhenen zullen de bezoekers met een speciaal thema proberen te verrassen.”

MAATREGELEN Er is ruimte in overvloed op het Landgoed zodat de 1,5 meter-regel niet veel moeite zal kosten. Toch zullen er niet meer dan 200 bezoekers op het terrein worden toegelaten. Van der Kemp: ,,We gaan de bezoekers tellen en als het te druk wordt zal men even geduld moeten hebben. Er is een aparte in- en uitgang en op de route geldt eenrichtingsverkeer die door borden en stickers wordt aangegeven. De publieksbegeleiders gaan de bezoekers daarop attenderen. Bij de tenten bevinden zich desinfectiezuilen en bij de toiletten is een vaste medewerker aanwezig die zorg draagt voor de hygiëne. Zo proberen we de RIVM-richtlijnen nauwlettend te volgen.”

De Kunstexpositie is open op vrijdag 4 september van 12.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag, zondag en maandag zijn de openingstijden van 10.00 tot 17.30 uur. Het entreegeld bedraagt 7,50 euro per persoon en voor kinderen t/m 16 jaar is de toegang gratis. Meer informatie is te vinden op de website www.cultureleregio.nl

STICHTING De Stichting Culturele Regio stelt zich ten doel om cultuur en erfgoed in Zuid-Oost Utrecht onder de aandacht te brengen. ,,Binnen betrekkelijk korte afstand treft men in deze regio kunst, monumenten, musea, landgoederen en natuur aan en dat is niet algemeen bekend”, volgens Van der Kemp. ,,Het is erg leuk dat nu ook Rhenen zich aangesloten heeft zodat het culturele aanbod sterk uitgebreid is”, vult Van Hal enthousiast aan. ,,Op onze site www.cultureleregio.nl is van alles te vinden over de ateliers, galeries, theater, musea, horeca en overnachtingsmogelijkheden.”

door Wes Janssen