,,Ik heb een houtdruk op papier ingestuurd omdat Jan Mankes zich daar ook mee bezighield naast het schilderen”, laat ze weten. Voor de wedstrijd mocht je zowel schilderijen als grafisch werk insturen waarbij grafisch werk overigens wat minder vertegenwoordigd is.,,Hetgeen ik instuurde, heet ‘Het laatste daglicht’ en daarbij ben ik geïnspireerd door het werk ‘Beekje bij avond’ van Mankes.

STEMPEL Wat een houtdruk op papier precies is? Wijffels: ,,Je bewerkt met gutsen een plaat hout net zo lang totdat je de gewenste afbeelding hebt. Feitelijk maak je een soort stempel. En daarbij moet je altijd goed bedenken dat je in spiegelbeeld werkt. Dat is met name belangrijk als je bijvoorbeeld een kerktoren met een wijzerplaat of een poort met een jaartal daarboven in je werk laat verschijnen. Want die cijfers moeten bij het afdrukken natuurlijk wel leesbaar zijn in niet in spiegelschrift tevoorschijn komen. En als dat houtsnijwerk voltooid is, ga je de afbeelding inkleuren. Dat gebeurt trouwens in zes fasen waarbij je in de volgorde van licht naar donker werkt. En als alles uiteindelijk naar tevredenheid is ingekleurd, ga je afdrukken en ontstaat de houtafdruk op papier.”

MOED IN DE SCHOENEN Ze toont een kopie van het werk waarop, zoals ze het zelf omschrijft, de sprookjesachtige, prachtige weerspiegeling van het laatst daglicht in het water is te zien. ,,Dit heb ik dus ingestuurd en op zeker moment was de inzendtermijn verlopen; toen werden alle inzendingen op de website vertoond. Ik moet bekennen dat mij op dat moment wel even de moed in de schoenen zonk. In de eerste plaats vanwege het aantal inzendingen: 530. Ik was er eigenlijk van overtuigd dat ik er in de eerste ronde al uit zou liggen. Maar dan hoor je dat je nog volop in de race zit en tot de 25 genomineerden behoort. Wat er dan door je heen gaat? Nou, dat is moeilijk te verwoorden, hoor. In de komende dagen selecteert de vakjury de uiteindelijke winnaars en het publiek de winnaar van de publieksprijs. De winnende werken worden geëxposeerd in Eerbeek. De winnaar van de eerst plaats mag exposeren in Museum Møhlmann in Appingendam. Het is natuurlijk nog de vraag of ik überhaupt in de prijzen ga vallen, maar de nominatie op zich vind ik al een prachtig resultaat. Dat is meer dan ik had kunnen of durven vermoeden, Maar we zullen het nog even moeten afwachten", besluit ze met een brede glimlach.

Het werk is te zien op www.wedstrijdjanmankes.nl/portret-bekijken/jan-mankes-100-jaar/1590935324-het-laatste-daglicht.

door John Beringen