Nicole van der Schaaf

In aquarel kun je heel goed stemmingen en sferen in de natuur vastleggen en zelfs de textuur van water benaderen.

Marie-Hélène Stokkink deed dat op fenomenale wijze aan de rand van haar eigen vijver waar padden heel druk in de weer waren met de voortplanting.

Met tientallen komt het reptielenvolkje naar onze vijvers en plassen en op sommige plekken, zoals De Zanderij in Maarn, trekken er ieder jaar wel duizend padden naar de grote waterplas onderaan De Zanderij. Gelukkig krijgen ze jaarlijks hulp van de padden-klaar-overs bij het passeren van de Driebergseweg. Want, tijdens de paringstijd zijn de padden nogal roekeloos wat betreft het verkeer. De eitjes van padden zijn makkelijk aan die van kikkers te onderscheiden aan de 'snoeren' die rond waterplantenstengels hangen. Kikkers leggen hun eitjes in klonten die een soort ronde 'plak' vormen in het water.

Het gekrioel in het water waar de tengere mannetjes bovenop de veel grotere dames gaan zitten die vervolgens de eiersnoeren afzetten op plantendelen, is door Stokkink knap vastgelegd in haar aquarel.

[PARIJS] Marie-Hélène Stokkink begon haar creatieve carrière met een opleiding aan de kunstacademie in Rotterdam gevolgd door een opleiding in Parijs. Lange tijd was ze werkzaam als styliste voor diverse tijdschriften en in de reclame als kostuumontwerper voor o.a. speelfilms en diverse televisieprogramma’s.

Zo’n twintig jaar geleden vertrok Stokkink naar Zuid-Frankrijk om zich daar volledig op haar schilderwerk te concentreren. Het was voornamelijk de verbeelding van dieren waarbinnen zij zich wilde bekwamen.

[PRESTIGIEUS] De eerste exposities van haar ‘dierstukken’ vonden plaats in Franrijk; ze won er prijzen mee en werd tevens lid van het prestigieuze aquarellisten gezelschap, de Société Française de l’Aquarelle.

Tegenwoordig is Stokkink weer terug in Nederland waar zij woont en werkt in Leersum. Daarmee is de Utrechtse Heuvelrug verrijkt met een belangrijk creatief talent! ‘Dierenkunstenaar’ noemt ze zichzelf en haar werk gaat voor, bijna door en over dieren; alle soorten en maten; vee, huisdieren, aandoenlijke egeltjes en dus ook kikkers en padden.

‘Mijn streven is om dieren zo te schilderen, op gelijke hoogte, of dat nu de voor- of achterkant is, zodanig dat je hun karakter herkent, hun intelligentie, emotie en gevolg, kortom hun ziel. Juist omdat er zoveel ellende is bij de dieren, wil ik ze in al hun levendigheid laten zien’.

Inmiddels zijn de paddeneitjes al getransformeerd tot kleine donderkopjes, altijd in beweging, snelgroeiend om uiteindelijk op vier pootjes als een soort mini-padjes aan land te kruipen. Marie-Hélène Stokkink legde hun wordingsverhaal vast in deze schitterende aquarel. Kijk voor nog veel meer dieren op: www.mariehelenestokkink.com

Wekelijks is deze column een platform voor lokale kunstenaars en kunstenaars die een binding hebben met de regio. Volgende week staat centraal: het vee van Pliline van der Vegte.

Blijf uw werk inzenden naar onderstaand adres. Stuur een foto mee in jpg van ca. 1 Mb en uw verhaal. U kunt alle disciplines binnen de beeldende kunsten inzenden: schilderkunst, tekeningen. beelden en ook fotografie en textiele werkvormen. Mail naar: kunstenvliegwerk@kpnmail.nl