Nicole van der Schaaf

De vrouw van Sneller erfde vijf jaar jaren geleden een grote kast, een echt kabinet, van haar ouders. Deze kast vond een plaats in de huiskamer van de Snellers en zodoende was er geen plaats meer voor een tweede kabinet dat Bertjan erfde van zijn ouders. Niemand binnen de familie toonde interesse in de kast die uiteindelijk maar naar een opslag verhuisd werd. Na verloop van tijd werd de kast geheel gedemonteerd en werden de losse delen naar de stort gebracht. Veel later liet Sneller de foto's van zijn erfstuk zien aan een veilinghouder die meldde dat de kast veel meer waard was dan oorspronkelijk gedacht werd. Helaas te laat, de kast was al gesloopt.

[AANDENKEN] Maar Bertjan Sneller bewaarde wel een aandenken aan het meubel: de grote kastdeuren, de laden, het medaillon en de kap waren nog in zijn bezit.

De grote deuren (per stuk 80 x 130 cm) van de kast bestonden -zoals bij vrijwel alle oude kasten- uit een omlijsting van eikenhout om een paneel. Sneller haalde dat paneel uit een van de deuren en spande er schilderslinnen in. Op die manier werd het een mooi, blanco schildersdoek waar een voorstelling op kon! Inspiratie hiervoor vond Sneller in een doek van Picasso uit 1936, 'Portrait of a woman'. Een tweede, creatief leven voor een oude kastdeur die gespaard werd voor de sloop.

Idee: ook oude spiegellijsten lenen zich goed voor schilderijlijsten. Een doek opspannen in zo'n oude lijst is niet eenvoudig, maar je kunt ook zelf een passend doek maken op een spieraam. Koop los schilderslinnen, een spantang en wat losse latten en maak het raam passend voor de omlijsting en zet het in de lijst als het schilderij klaar is. Op internet zijn voorbeelden van zelf doeken maken en prepareren te vinden.

[NIJSINGHUIS] De mooiste voorbeelden van beschilderde wanden, kastpanelen en plafonds zijn te vinden in het 'Nijsinghuis' in Groningen. Dit rijksmonument in het Groningse Eelde is onderdeel van een mooie drie-eenheid: het museum 'De Buitenplaats' voor hedendaagse figuratieve kunst, de daarbij horende beeldentuin en de 'Appelhof' met antieken fruitrassen.

De tuinen van het Nijsinghuis, het huis dateert uit 1654, en het nieuw gebouwde museum gaan naadloos in elkaar over; je loopt dus vanuit de tuinen van het Nijsinghuis het museum in.

Het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen, hedendaagse figuratieve kunstverzamelaars in hart en nieren, kocht het ensemble in 1971 en kreeg van de plaatselijke gemeente ruim baan om hun plannen te verwezenlijken. Na de grondige restauratie van het Nijsinghuis werd het museum gebouwd, de tuinen aangelegd en nodigden zij vijf Noordnederlandse hedendaagse kunstenaars uit voor een baanbrekend projekt: het aanbrengen van voorstellingen in het Nijsinghuis.

Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander namen elk een bepaalde ruimte van het huis voor hun rekening. Het resultaat is overweldigend mooi en zo verrassend om de diverse sferen die opgeroepen worden te ervaren.

Het Nijsinghuis, het museum en de tuinen zijn zeer de moeite van een bezoek waard. Het museum is gedurende het hele jaar open. Periodiek is ook het Nijsinghuis te bezoeken met een rondleider. Wel even afspreken: De Buitenplaats, Eelde, Hoofdweg 76 9761 EK, 050 309 58 18 of www.museumdebuitenplaats.nl

[UW WERK IN DE KRANT] Stuur uw werk, een goede foto van ca 1Mb en uw verhaal in naar: kunstenvliegwerk@kpnmail.nl Het werk kan gekozen worden voor een tentoonstelling zodra dat weer --veilig-- mogelijk is.