Denkend aan mijn eigen lagere schooltijd zie ik mijzelf zitten in de klas, twee aan twee, met voor het bord juf van Dijk. Ze heeft een krijtje in haar hand en maakt met een meterslange liniaal een tijdbalk op het bord. Daarop schrijft ze bij het jaar 0: ‘Romijnen’. Ik kijk er met verbazing naar. Wie zijn dan die Romijnen? Nooit van gehoord. Wel van Romeinen…Als ik het haar vraag zie ik dat ze erg rood wordt en wist met de bordenwisser snel het woord uit en schrijft opnieuw: Romeinen. Dan gaat de bel en is het ‘speelkwartier’. We gaan voetballen op het veldje naast de school vlakbij het water. Onze school ligt pal aan de Eerste Plas in Oud-Loosdrecht. Een toplocatie tegenwoordig... geen wonder dat zo’n vijftien jaar later de school is afgebroken en er nu grote villa’s staan met een eigen haventje.

ANEKDOTES Herinneringen aan de schooltijd, iedereen heeft ze natuurlijk. Toen ik een aantal geboren en getogen Driebergen-Rijsenburgers er om vroeg kreeg ik mooie anekdotes te horen. Hans Hermans: ,,Ik zat op de Coolsma en ik weet nog dat mijn ouders terugkwamen van het zogenoemde tien minutengesprek. Wij kinderen zaten altijd in spanning te wachten over wat er was besproken met de juf of meester. Mijn ouders moesten bij thuiskomst onbedaarlijk lachen om iets dat juffrouw Gotink uit de tweede klas hen over een opmerking van mij had verteld. Juffrouw Gotink had een keer bij de biologieles verteld dat in de dierenwereld mannetjesdieren altijd veel mooier zijn dan de vrouwtjes, waarop ik meteen spontaan reageerde met de opmerking dat bij mij thuis mijn moeder mooier was dan mijn vader.”

NONNEN Lucas Servaas zat vroeger op de ‘Petrusschool’. Servaas: ,,Vroeger had je de Petrusschool voor jongens en de Xaveriusschool voor meisjes. Die twee scholen zijn later samengevoegd tot wat nu de Valkenheuvelschool is. Op de kleuterschool waren onder andere de nonnen, zuster Margaretha Maria en zuster Taracius die les gaven in de eerste en tweede kleuterklas. Later gaven de nonnen ook les op de Petrusschool, vreemde talen in de vijfde en zesde klas. Ik vind het wel bijzonder dat in de loop van de tijd de kapjes van de nonnen steeds hoger kwamen te zitten: eerst net boven de wenkbrauwen en na verloop van tijd steeds hoger op het voorhoofd, zodat je op een gegeven moment de grijze krullen kon zien.” ,,Waar nu de kinderopvang op Valentijn zit (Kindergarten) was vroeger het internaat van de nonnen en die hadden daar een soort kostschool voor wat deftige meisjes. Wij gingen daar wel eens stiekem 's avonds met een stuk of wat jongens naartoe. We klommen dan via de regenpijp naar boven. Op een van die avonden viel een van de jongens met regenpijp en al in de rododendrons. Gelukkig hielden we ons allemaal heel stil en zijn we niet betrapt.”

OUDE SPULLEN Bram Dekker, verbonden aan de Grote kerk in Driebergen-Rijsenburg, wil graag een expositie maken van oude schoolspullen tijdens de Open Monumentendagen in september. Wie nog oude schriftjes, leitjes, schooltassen, boeken of iets anders heeft dat leuk zou kunnen zijn om voor de expositie in bruikleen te geven, wordt verzocht zich te melden bij de heer Dekker via bramdekker2012@gmail.com

Met dank aan Hans Hermans en Lucas Servaas.