Neem nou de grafheuvels. Ieder dorp binnen onze gemeente heeft er wel een aantal. Ze vallen niet altijd op, zoals die ene grafheuvel midden in het dorp Doorn. Daar loop je gewoon overheen als je de hond gaat uitlaten. Toch zit er onder die heuvel een ware schat begraven...iedere grafheuvel heeft zo zijn eigen verhaal. Net zoals de grafheuvel in Leersum, waar allemaal bomen op staan, of de grafheuvels die niet vermeld staan op het bord, maar er echt wel zijn.

ZWERFSTENENEILAND Een andere locatie met veel verhalen is het Zwerfsteneneiland/de Zandafgraving van Maarn. Het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug is daar zichtbaar aan de hand van de enorme zwerfstenen, maar ook het verhaal van de spoorlijn Utrecht – Arnhem en het ontstaan van ‘tuindorp’ Maarn. Op de snelweg A12 zoef je er zo langs, in een flits zie je water, het eiland met de hoogspanningsmast en de stenen erop. Stenen van miljoenen jaren oud...misschien besef je dan wel dat hier oud en nieuw heel dicht bij elkaar te zien zijn?

VEERPONT Wist je dat deze vaarverbinding al eeuwenoud is? Vroeger zelfs in bezit van de ‘heren van Cuilenborg’ (Culemborg) en later gekocht door de heer van Kasteel Amerongen die tot de dag van vandaag ‘veergeld’ als privilege zou mogen innen. In de Tweede Wereldoorlog lag de pont op de bodem van de Nederrijn en aan Amerongse kant staat een heel bijzondere ontmoetingsboom.

BUITENPLAATSEN EN KASTELEN Zuylestein heeft een prachtige historische moestuin, maar ook een mooi sterrenbos om door te dwalen. Als je je ogen bijna dichtdoet kun je door je wimpers de ridders nog zien galopperen. Over galopperen gesproken: bij de Historische Theetuin van Bartiméus is een lange laan waar de familie van Loon aan het begin van de 20e eeuw wedstrijdje te paard hield!

Ook de tuin van Kasteel Amerongen heeft haar eigen verhaal: het kinderhuisje is eigenhandig gemaakt door de kinderen van Graaf Godard van Aldenburg Bentinck, de bijzondere eik die in de buurt van het Kasteel staat, is nog geplant door Margareta Turnor en dan de dierengraven. Elisabeth Bentinck was zo dol op dieren dat er heel veel dieren een mooi leven hebben gehad op en rond het Kasteel.

CANONPROJECT Al deze verhalen zijn in projecten verstopt. Projecten voor alle leerlingen van de basisscholen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op maat gemaakt. Van groep 0 tot en met groep 8. Op de website van De Werkhoven ‘Geschiedenis voor u’ staan maar liefst 20 projecten met allemaal stuk voor stuk mooie verhalen en belevings- en ontdekkingslessen.

Heel erg veel mooie verhalen. Ze liggen voor het oprapen! Ga met me mee, dan vertel ik als keukenmeid, barones, gravin, veerpontvrouw, Marie de Marketentster, of bronstijdvrouw Lya, de geschiedenis van onze omgeving en laat ik je zelf ontdekken in wat voor prachtige omgeving we wonen en welke verhalen daarbij horen. De buitenactiviteiten zijn ook nog eens helemaal ‘coronaproof’ natuurlijk. En is het binnen? Overal houden we ons aan de regels, maar kom vooral kijken, doe mee en verwonder en ontdek de schatten van onze eigen dorpen.

Kijk voor meer informatie op www.dewerkhoven.nl/projectlessen-scholen

door Annet Werkhoven