Ellenoor Piersma

In de loop van vele jaren heeft ze uitpuilende kasten vol oude kinderboeken verzameld: sprookjesboeken, verhalenboeken, prentenboeken, avonturenboeken, spannende of grappige leesboeken en nog veel meer. Naast boeken zijn er ook oude schoolplaten: rolkaarten en kaarten op karton. Een geschiedenis van de Nederlandse kinderlectuur.

[GEWELDIG] De winkel is professioneel in dienstverlening naar de klant, maar de opbrengsten zijn zeker niet winstgevend. Het is letterlijk liefdewerk, oud papier. ,,Het plezier in mijn werk is naast het onderhouden van de collectie vooral het contact met de klanten. Beslist geen chagrijnige mensen, maar grote vreugde bij het vinden van het jarenlang verloren gewaande boek! De lach op die gezichten is geweldig. Daar doe ik het voor", zo zegt Anneke.

[SCHAT] Zomaar wat verhalen. Een vrouw op hoge leeftijd, vermagerd, ziek, moe. Eigenlijk alles wat de dag zou brengen, zou ze gerust over willen slaan en in plaats daarvan alleen willen slapen. De familie vroeg haar wat ze nog wel graag wilde. Zoals vaak met ouderen komen vaak de herinneringen uit hun jeugd helder terug. Ze had ooit een lievelingsboek. Zowel de titel als de schrijver zegden de familie niets. Ze was een ondernemend kind geweest dat niet begrepen werd door haar ouders. Ze deed echt geen kwaad, maar paste niet in het gevraagde saaie leven. Er was een lichtpuntje. Ooit had ze dat boekje veroverd en droomde dan 's avonds in bed weg. Begrepen door de schrijver en rustig in gemoed. Anneke werd opgebeld. En zowaar, ze had het boek. Eigenlijk een niemendalletje. Klein dun boekje, met slappe kaft. Geel. Verbleekt. Een paar euro. Het bleek een schat. De oude vrouw sloeg een kreet van geluk toen ze het boekje zag, en in plaats van te slapen en nauwelijks te eten, vond ze, telkens weer, rust en plezier bij het lezen van haar lievelingsboek van ooit en nu wederom.

[ONTROERD] Of de zoon. Zijn ideeën voor een cadeau voor moeder waren echt op. Maar hij herinnerde zich vaak de fijne kwartiertjes dat zijn moeder uit de kinderbijbel van W.G. van de Hulst voorlas. En hoe dat boek uiteindelijk uit elkaar viel. Letterlijk kapot gelezen. Zijn jongere zus had, uiteraard per ongeluk, de tekeningen parmantig en schots en scheef ingekleurd. Zijn moeder lachte daar zo om! 'Nu is het nog mooier geworden', zei ze. Bij het weerzien van het 'nieuwe' boek waren moeder en zoon diep ontroerd.

[WEBSHOP] Zeker nu ouderen vaak aan huis gekluisterd zijn, en zich mogelijk vervelen, wil ze juist nu haar collectie onder de aandacht brengen. Door de coronacrisis is de winkel niet geopend, maar de webshop wel. Op die webshop, www.antiquariaat-anna.nl staan maar liefst 4.867 titels. Verdeeld over 15 categorieën. Maar in de winkel zijn nog meer titels aanwezig.

Mail haar gerust, a.hovinga@antiquariaat-anna.nl , dan neemt ze alle tijd om te onderzoeken of het boek er is. Mogelijk zijn er ook andere exemplaren in hetzelfde genre. Of bel haar, 0343-514200. Ze kijkt dan of het boek aanwezig is en zo ja, maakt ze een afspraak om corona-vrij het boek af te halen op de Prins Hendriklaan 1 in Driebergen.

Er is een inkoopstop. De collectie is al zo uitgebreid.