Babs Bouwman

'Normal is Over' schetst de oorzaken van onze planetaire problemen, zoals klimaatverandering, het uitsterven van diersoorten, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, inkomensongelijkheid en de industriële productie van voedsel. De film laat de ongelofelijke ingewikkelde knoop zien waarin we als samenleving zitten en leidt ons van oorzaak naar gevolg naar oplossing. Aan welke eindjes moeten we trekken om die knoop weer los te krijgen? De oplossingen liggen binnen handbereik, we moeten ze willen zien en benutten.

Renée Scheltema maakte de film om de belangen van de toekomst te dienen. Met ziel en zaligheid zette ze zich in voor deze film, waarbij ze aan het einde van dat proces haar dochter verloor. ,,Dat het maakt het voor mij dubbel zo betekenisvol", vertelt Erwin Hollestelle.

[ONLINE] Als gevolg van Covid-19 is er door Goedvolk achter de schermen hard gewerkt aan een alternatieve opzet. Via Eventbrite.nl kun je nu een kaartje kopen voor 11 euro en op ieder gewenst moment de film bekijken. Ter bevestiging van je aankoop ontvang je direct de gegevens om deel te nemen aan de online nabespreking op donderdagavond 16 april a.s. om 19.30 uur.

,,Heel interessant, want via een zoom-sessie gaan de deelnemers met elkaar in gesprek en kunnen zij Renée Scheltema ook vragen stellen. Aansluitend is er een mogelijkheid om in kleinere groepjes met elkaar verder te discussiëren. De online sessie sluit af met een toekomstperspectief. In ieder geval moet het gaan over welke volgende stappen we gaan nemen", vindt Erwin Hollestelle. ,,En gaan we in gesprek met de politiek over de lokale klimaatregelingen zodra het weer mag".

[BOEREN] Burgerinitiatief Goedvolk richt zich op de directe omgeving: Koop lokaal is onder andere hun devies, want dan steun je niet alleen de lokale economie, maar draag je ook bij aan verbetering omdat producten een zo kort mogelijke weg af hoeven te leggen. Gerard van Wijk: ,,Op dit moment werken we aan het idee om lokaal meer voedsel te betrekken bij boeren uit de omgeving. Maar we willen ook een zwengel geven aan het gebruik van elektrische auto's." 

Goedvolk is een onafhankelijke club denkende mensen die op zoek is naar partijen die door financiële steun hun naam aan het initiatief willen verbinden. ,,Wij draaien op vrijwilligers en we hoeven er niet aan te verdienen, maar het is wel fijn om te werken met een budget waarvan we evenementen kunnen organiseren en laten betalen", aldus Erwin Hollestelle.