Vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 augustus vindt de tentoonstelling plaats in De Binder te Leersum. Horecamanager Tatiana Rieken: ,,We zijn gelijk in overleg gegaan met de gemeente naar de mogelijkheden. Wij mogen het terras aan de Hoflaan gebruiken met 150 zitplaatsen. De catering doen wij in samenwerking met andere lokale aanbieders. Zij zorgen voor een hapje en wij een drankje en een deel van de opbrengst is dan voor het corso.

MOZAÏEKEN Bestuurslid Stijn van Helmondt kwam tijdens een bestuursvergadering met het idee. ,,Ik heb lang nagedacht hoe wij toch iets konden doen met het Bloemencorso. Toen kwam ik op dit idee. 5 jaar geleden werden de mozaïeken geïntroduceerd, met Bouwgroep HDS heb ik er toen één gemaakt. Als Bloemencorso willen wij toch al extra aandacht geven aan de mozaïeken en op deze manier lukt dat natuurlijk heel goed.”

Commissielid ‘Mozaïeken’ Auke Rubingh vult aan: ,,Vorig jaar stonden er vier mozaïeken tentoongesteld en dit jaar kunnen wij er achttien laten zien. Het enthousiasme onder de bouwers is duidelijk heel groot.”

BLOEMENVERGADERING Afgelopen maandag was er een vergadering met alle bouwgroepen in De Binder. Het was duidelijk dat iedereen er veel zin in had. Van Helmondt: ,,Normaal kunnen de bouwers op deze vergadering de bloemen kiezen die ze willen gebruiken, maar dit jaar moesten ze al eerder kiezen. De meeste dahlia’s die wij gebruiken komen uit Zundert. En ook al gaan de bloemencorso’s dit jaar niet door. De dahliaknollen zijn wel geplant, anders gaan ze dood. Om te zorgen dat er extra veel energie naar de knol gaat worden alle dahlia’s dit jaar totaal leeg geplukt. Speciaal voor onze tentoonstelling hebben ze een aantal dahlia’s laten staan. Maar dat moesten wij nu veel eerder beslissen, dus de bouwers hebben dat al eerder schriftelijk aan ons doorgegeven. In totaal halen wij volgende week woensdag 65.000 dahlia’s op. Dat is genoeg voor een kleine ‘grote praalwagen’. Mozaïeken worden namelijk veel strakker tegen elkaar geplakt en er wordt ook meer geknipt. De details zijn veel belangrijker dan bij een grote wagen. Het zijn meer schilderijen.”

ZIN IN Winnares van vorig jaar Magda Strijbosch doet dit jaar ook weer mee. ,,Toen ik het hoorde was ik meteen enthousiast. Ik heb een mooi thema bedacht en ik ga dat doen samen met een aantal heel bijzondere mensen. Deze mozaïek wordt deels in 3D, dus er zit ook best wel werk aan in de voorbereiding. Dat is al klaar, nu is het nog wachten op de bloemen. Ik weet niet of ik weer zal winnen en dat maakt mij ook niet. Het gaat vooral voor het plezier en de lol. En eigenlijk ook om het weer aan het corso mee te kunnen doen. Dat het nu alleen mozaïeken zijn vind ik wel bijzonder.”

De tentoonstelling is op 21, 22 en 23 augustus, op vrijdag en zaterdag van 16.00 tot 22.00 uur en op zondag van 14.00 tot 18.00 uur.

Reserveren is noodzakelijk: www.bloemencorsoleersum.nl

door Hubert van Zanten