Het bestuur van Stichting Organisatie Bloemencorso Leersum heeft nog geprobeerd een kleinschaliger corso neer te zetten, maar het werd al snel duidelijk dat dat met de huidige maatregelen niet ging lukken. Een alternatief idee om bouwers en publiek toch een klein evenement te geven kreeg wel groen licht en dus is er in het weekend van 21, 22 en 23 augustus een tentoonstelling van mozaïeken. Op de Hoflaan, in en rond Sport- en Cultuurcentrum De Binder.

MOZAÏEKEN De keuze om met mozaïeken te gaan werken was eigenlijk een heel voor de hand liggende. Voorzitter Hans Charvat: ,,Juist in voorbereiding op het corso 2020 waren we al bezig om meer aandacht te krijgen voor mozaïeken. Die worden al jaren gemaakt en staan dan tentoongesteld bij de VIP-tribune. Met vaste mozaïekbouwer Auke Rubingh waren we al bezig de mozaïeken een prominentere plek te geven op het corso. Toen het idee kwam om in dit gekke jaar een tentoonstelling van alleen mozaïeken te organiseren, werd dat dus snel omarmd.”

Charvat vervolgt: ,,Na een inventarisatie bij de bouwgroepen kregen we meteen enthousiaste reacties. Het is natuurlijk ook hartstikke leuk dat we toch met dahlia’s kunnen werken dit jaar, al is voor sommige clubs de schaal wel een stuk kleiner. Er rijden normaal wagens met 200.000 bloemen mee. Op een mozaïek, een plaat van 1,22 bij 2,44 meter, gaan er ongeveer 2000. Samen met Auke hebben we gekeken naar hoe zo’n tentoonstelling er uit moet komen te zien, binnen alle geldende maatregelen. Dat is goed gelukt, het wordt een mooi weekend waar iedereen veilig kan genieten van de mozaïeken.”

Het wordt een mooi weekend waar iedereen veilig kan genieten van de mozaïeken.

DE BINDER Ook de medewerkers van De Binder zijn druk met de voorbereiding. Dit jaar zou een groot deel van het evenement al verhuizen naar het dorpshuis aan de Hoflaan. Horecamanager Tatiana Rieken: ,,Het is fijn dat we toch een mooi evenement kunnen neerzetten, al moeten we het veel kleiner houden. In goed overleg met de gemeente mogen we ons terras uitbreiden op het plein voor De Binder, aan de kant van de Hoflaan. Daar kunnen we straks ruim 150 gasten ontvangen, op veilige afstand en uiteraard binnen de mogelijkheden. Dat betekent bijvoorbeeld dat we alleen zitplekken hebben en niet geschoven kan worden met tafels en stoelen. We rekenen op medewerking van onze gasten. Lokale aanbieders zorgen voor een hapje, wij voor een drankje en een deel van de omzet komt ten goede aan het corso.”

Voor bloemenkoningin 2020 Angelique van den Bos betekent het ook dat ze haar jurk weer aan mag: ,,Op vrijdag mag ik de tentoonstelling openen. Fijn dat we toch iets moois gaan doen, dat maakt het seizoen toch weer een beetje goed. Ik heb al veel enthousiaste bouwers gesproken, we hopen op zestien mozaïeken. Hopelijk komen veel mensen kijken, dat verdienen de bouwers.”

De tentoonstelling is op 21, 22 en 23 augustus. Openingstijden: vrijdag en zaterdag 16.00 – 22.00 uur en zondag 14.00 – 18.00. Reserveren voor de tentoonstelling is noodzakelijk: www.bloemencorsoleersum.nl

door Wilco Willemse