Maandenlang bleef het rustig in het dorp. Zo zijn de landelijke Winterfair in De Weistaar en het jaarlijkse Levend Kerstverhaal op De Meijerhorst voor de regio verdwenen. Daarnaast zijn tijdens de coronamaanden ook de (inter)nationale hippische events op Landgoed Maarsbergen afgelast. Het Zomer Podium brengt binnenkort weer leven in de brouwerij en biedt tot 18 september zes middagvoorstellingen, die variëren van vertellingen tot cabaret en muziekoptredens op Landgoed Anderstein en in de Dorpskerk Maarsbergen. 

,,Dankzij beide locaties én een vijftal sponsoren kunnen we een droom waarmaken,” zegt organisator Virga Lipman, die bijna drie jaar geleden samen met Marc van Pelt de Stichting Mee(r) Doen oprichtte en tal van vrijwilligers wist te binden. Andere projecten van de stichting zijn ‘Aan Tafel’ en de Duofiets. Vele lokale senioren maken hiervan inmiddels dankbaar gebruik.

RUIMTE VOOR HUMOR Lipman definieert het derde project van de stichting als ‘Magisch, gevarieerd en vrolijk’. „Veel ruimte is er voor humor”, voegt zij daaraan toe. ,,Qua muziek is het genieten van jazzy klanken tot en met klassieke harpmuziek, maar ook van liedjes uit de oude doos.” 

Het Zomer Podium begint met kleine gezelschappen, al zijn de coronamaatregelen per 1 juli versoepeld. ,,In de buurt zitten van het podium moet alles verstaanbaar houden”, legt Lipman uit. „We zorgen verder voor voldoende ventilatie en hanteren bij alle voorstellingen uiteraard de voorgeschreven onderlinge afstand van 1,5 meter.”

THEATER MAKEN Het idee voor een Zomer Podium dateert van vóór de coronaperiode, volgens Lipman. „Ik loop al langer rond met plannen voor een lokaal festival”, zegt zij. „Als het succesvol blijkt en we in de toekomst fondsen kunnen blijven enthousiasmeren, dan krijgt het ook zeker een vervolg. Zonder financiële injecties is het voor ons niet mogelijk om een begroting voor een professioneel geheel rond te krijgen. Theater maken is duur.”

BEKENDEN Plannen voor een Zomer Podium met amateuroptredens heeft Lipman ook, zij het op de langere termijn. „Wat we nu met professionals uit alle windrichtingen organiseren, kunnen we ook met interessante lokale amateur acteurs, cabaretiers, verhalenvertellers, musici en zangers op poten zetten”, oppert zij. „Wie weet hebben zij daarvoor belangstelling en vindt het publiek het minstens zo leuk om bekenden op het podium te zien.” Een inventarisatie op dat gebied moet zij echter nog maken.

PIERTJE Lipman was jarenlang impresario van beroep en begeleidt in het dagelijks leven nog steeds jonge theatermakers, naast haar vrijwilligersactiviteiten in haar woonplaats Maarsbergen. De jongere generatie kent haar onder meer als de worm Piertje in het schooltelevisieprogramma Koekeloere. Lipman maakte drie decennia lang theater, voornamelijk jeugdvoorstellingen. Met de Stichting Mee(r) Doen richten zij en Van Pelt zich vooral op kwetsbare groepen, waaronder senioren.

MEER INFORMATIE Ook inwoners uit andere dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn welkom bij het Zomer Podium. „Sommige bezoekers reserveren al plaatsen voor alle voorstellingen”, lacht Lipman. „Wie thuisblijft in de vakantieperiode, kan zo toch voorpret hebben.” Mail voor meer informatie en het programma naar lipmanvirga@gmail.com, of bel: 06-4646 2816.

door Hanny van Eerden