Monique José Timmermans

Paulien Breslau vertelt namens de Oranjevereniging Maarn: ,,Het zijn vragen met voor elk wat wils, jong en oud en met verschillende interesses. Sommige antwoorden zijn op te zoeken op internet of staan in de Willem, er zijn puzzels om de hersens te kraken en doe vragen, maar ook dingen waarvoor men op pad moet. Ieder op zijn eigen tijd en op eigen gelegenheid natuurlijk. Zo kom je op plekken in het dorp die buiten je normale rondje liggen. Ook zijn er vragen die misschien alleen beantwoord kunnen worden door contact op te nemen met een inwoner die hier al lang woont."

Het oplossen van de eerste Maarnse Dorpsquiz is een leuke activiteit om als gezin te doen of met een virtueel samengesteld team. Inmiddels zijn de eerste ouders met kinderen gezien in het dorp, zoekend naar de antwoorden. De locaties waar men moet zijn, staan aangegeven om een plattegrond die ook is afgedrukt in de Willem. En de moeite is niet voor niets. Wie uiterlijk 24 april om 23.00 uur een afbeelding van het antwoordenblad en de doe-opdracht heeft gemaild naar info@ovmaarn.nl dingt mee naar mooie prijzen, zoals een dinerbon. De winnaars worden op 27 april bekend gemaakt (zie facebook).

[SAMEN] ,,Een Oranjevereniging is bij uitstek de vereniging die het hele dorp verbindt. Een traditie die we niet willen doorbreken nu er niet traditioneel gevierd kan worden. Ook nu willen we saamhorigheid creëren, ook al leven we in een lockdown.", aldus OVM-voorzitter Epke Habraken. Het bestuur van de Oranjevereniging roept iedereen op om op 27 april de vlag uit te hangen en om mee te zingen met het concertgebouworkest dat om 10.00 uur het Wilhelmus speelt.

[VERENIGING] De Willem van 2020 is de laatste waar Joris van Leeuwen aan heeft meegewerkt. Breslau: ,,Hij is echte de motor achter de dorpsquiz geweest." Na zes jaar verlaat Van Leeuwen het bestuur, net als Mark Verwoerd die nog langer heeft meegedaan. ,,Wie ons bruisende bestuur wil versterken is van harte welkom. We zijn een flexibele en ondernemende Oranjevereniging die open staat voor het uitwerken van nieuwe ideeën en snel kan schakelen. Interesse? Mail dan naar info@OVM.nl."

Maarn kent een oorlogsverleden dat is beschreven in het verhaal '75 jaar bevrijding', ook in de Willem. Voor wie het leest worden de straatnaamborden veelzeggend. ,,Er is hier echt veel gebeurd", aldus Van Leeuwen.

Net als Koningsdag is ook de herdenking van de slachtoffers op 4 mei anders. Het 4 mei-comité geeft aan dat er gedurende de dag gelegenheid is om bij het monument op het Raadhuisplein te herdenken en eventueel bloemen te leggen. Voorzitter Walter Scholten: ,,75 jaar is toch wel iets om even – letterlijk - bij stil te staan. Het 4 mei comité doet dat ook bij het monument in Maarn op een tijd op 4 mei. Datzelfde geldt voor de herdenking in Valkenheide ook op een moment op 4 mei. Samenkomen met publiek om 20.00 uur gebeurt niet, wij adviseren op dat tijdstip de herdenking op De Dam in Amsterdam te volgen via de televisie."

Op 5 mei gaat Polar Bearsrit met een herdenking van voedseltransporten en de viering van 75 jaar Vrijheid niet door.