Wilco Willemse

Na de laffe daad zijn de hangbuikzwijntjes opgevangen bij een dierenarts in Werkhoven, die goed werk heeft verricht. Gelukkig bleken bij Lola geen vitale delen geraakt. Wel is ze blijvend blind aan haar rechteroog en ook doof aan één oor. Bertje liep grote brandwonden op, maar ook die herstellen goed. Afgelopen zaterdag zijn de varkens aangekomen bij kinderboerderij De Knuffelweide in Amerongen, waar voorlopig noodopvang geregeld is.

De medewerkers van De Knuffelweide waren voorbereid op de komst. Anja Brouwer is coördinator bij de kinderboerderij: ,,Eigenlijk zouden ze de dinsdag na Pasen al komen, maar Lola had in het paasweekend een terugval. Een aantal bloedingen in haar neus zorgden er voor dat ze nog niet geplaatst konden worden op een plek zonder medische zorg. Die kunnen wij hier ook niet bieden. Gelukkig heeft de dierenarts haar op kunnen lappen en zijn ze nu hier."

[ROESJE] Toen Lola stabiel genoeg was om vervoerd te worden, is alles in werking gezet om de reis naar Amerongen te maken. Dat verliep verder prima: ,,Bertje en Lola kregen een roesje, waardoor de reis probleemloos verliep", aldus Brouwer. ,,Eenmaal hier voor de ingang, hebben we er wel drie kwartier over gedaan om ze in hun verblijf te krijgen, zo suf waren ze nog. Ze hebben een eigen plek, waar ze in alle rust kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving."

[GETRAUMATISEERD] ,,En dat gaat eigenlijk hartstikke goed", vervolgt Brouwer. ,,Vooral Lola verbaast me. Ze komt al nieuwsgierig door het hek kijken als we aan komen lopen en zoekt de vrijwilligers echt op om aandacht te krijgen. Ook vindt ze het nu al heerlijk om gekrabd te worden over haar rug. Bertje is nog niet zo ver. Hij zoekt de beschutting van zijn hok nog heel vaak op, je kunt merken dat hij zwaar getraumatiseerd is. Met enig aandringen komt hij ook naar buiten, maar na een paar minuten is dat alweer genoeg en kruipt hij weer in het stro. Het is mooi om te zien hoe de twee zwijnenvriendjes met elkaar omgaan. Lola zorgt op haar manier goed voor Bertje, bekken vol stro brengt ze naar zijn hok."

[NOODOPVANG] Voorlopig kunnen de hangbuikzwijntjes in Amerongen blijven voor noodopvang: ,,We kunnen hier geen extra dieren plaatsen, dat staat in onze vergunning. We krijgen regelmatig hangbuikzwijnen aangeboden. Mensen realiseren zich niet goed genoeg hoe groot zo'n klein schattig zwijntje na verloop van tijd wordt en kunnen of willen er dan niet meer voor zorgen en bellen ons dan. Gelukkig mogen we deze noodopvang nu wel bieden, maar het is de bedoeling dat ze na verloop van tijd herplaatst worden. Het is nu rustig door het bezoekverbod op De Knuffelweide en de vrijwilligers hebben alle aandacht voor Lola en Bertje. Dat doet hun herstel goed. Hopelijk scharrelen ze snel rond tussen de andere beesten op De Knuffelweide."