De samenwerking tussen AH Leersum en voedingsdeskundige Lilian de la Mar blijft een bijzondere in supermarktland. Aan de hand van de Blauwe Zone-stickertjes op de schappen kunnen klanten al een aantal jaren gemakkelijker een gezonde keuze maken tijdens het boodschappen doen. Verder verzorgt De la Mar regelmatig workshops in de winkel en maakt zij iedere vrijdag soep voor de medewerkers van de groenten die gedurende de week overblijven op de versafdeling. 

VITAAL Tijdens de corona-crisis werd de samenwerking nog verder geïntensiveerd door het aanbieden van voedzame, gezonde lunches aan het personeel. Koelewijn legt uit waarom hij dit belangrijk vindt: ,,Normaal gesproken willen we al graag een gezond en vitaal bedrijf zijn. Daar investeren we ook in door bijvoorbeeld sporten onder begeleiding aan te bieden. Maar tijdens de corona-crisis was het nog eens extra belangrijk. Onze medewerkers maakten lange dagen, werkten keihard en kwamen ook nog eens in aanraking met heel veel mensen. Dan wil je dat ze zo gezond mogelijk op de werkvloer staan. En dat goede voeding daaraan bijdraagt is een gegeven.” Zo gezegd, zo gedaan.

WEERSTAND EN ENERGIE Sinds 16 maart bereidde voedingsdeskundige Lilian de la Mar zes dagen per week de lunch voor de medewerkers. ,,In het begin van de crisis maakte ik vooral gerechten die extra weerstand en energie geven. Tussen de 130 en 150 kilo groenten heb ik erin verwerkt. Die hadden ze anders niet binnengekregen.” 

Manager Nico Spierenburg beaamt dit. ,,Voorheen was het snel even wat boterhammen eten. Een loopje naar de broodafdeling voor wat minder gezonds is ook een dagelijkse verleiding voor de medewerkers. Nu nemen we echt de tijd, eten we met elkaar en genieten we van wat Lilian ons voorschotelt.”

Tussen de 130 en 150 kilo groenten heb ik erin verwerkt. Die hadden ze anders niet binnengekregen.

INSPIREREND Het personeel dat maandag aanschuift tijdens de honderdste lunch vindt het jammer dat De la Mar deze week stopt, al blijft ze op vrijdag soep koken. Ze vertellen dat ze haar gerechten ook thuis maken: ,,Ze zijn superlekker!" Iedereen heeft zo zijn favorieten, van groentenomelet tot Thaise noedelsoep en wraps. Een aantal medewerkers is van plan om voortaan bij toerbeurt een gezonde lunch voor elkaar te bereiden. Een receptenboekje van De la Mar voor de medewerkers zal nog gemaakt worden. Voor de laatste week zijn allerlei verzoeknummers aangedragen die de voedingscoach zoveel mogelijk honoreert.

VERSCHIL De la Mar heeft genoten de afgelopen maanden. ,,Het was hard werken maar het werd zo gewaardeerd. Dan komt er in de winkel zo'n lieve slungel van een vakkenvuller op je af: 'Mevrouw, ik werk maandag weer. Kunnen we dan die lekkere wraps van u eten?' Dat is toch zo leuk!" 

Ook vindt ze het fijn om te horen dat de medewerkers verschil hebben ervaren in wat ze nu aten en voorheen. Complexe koolhydraten, volkoren producten en heel veel groenten in alle kleuren van de regenboog vormen de basis voor wat zij bereidt. ,,We hadden echt minder trek 's middags, kwamen beter de dag door. En 's avonds schepte ik minder op", aldus Spierenburg. 

,,We hebben elkaar met deze lunches een enorm plezier gedaan. Mijn praktijk was dicht en AH kon wel wat hulp gebruiken. Ik waardeer het goede werkgeverschap van AH, en hun vertrouwen in mij”, aldus De la Mar.

'Mevrouw, ik werk maandag weer. Kunnen we dan die lekkere wraps van u eten?' Dat is toch zo leuk!

CORONA-EVALUATIE Met het klantenpanel keek AH Leersum onlangs terug op de corona-periode. De deelnemers gaven dikke complimenten voor de inzet en instelling van het personeel. Ook de verruimde openingstijden werden gewaardeerd. Van het ouderenuurtje tussen 7.00 en 9.00 uur werd goed gebruikt gemaakt, en tijdens de extra uren in de avond is het nog steeds druk. ,,Met het ouderenuurtje stoppen we binnenkort wel, want we zien dat de animo daarvoor terugloopt”, vertelt Spierenburg. Bij Achter De Kaap werd AH Leersum bestempeld als de fijnste supermarkt in de regio om tijdens de corona-crisis boodschappen te doen, mede vanwege de vakken op de vloer van de winkel en het nog steeds voortdurende schoonmaken van de winkelwagentjes.

UITBREIDING Volgens de oorspronkelijke planning had de uitgebreide en totaal vernieuwde Leersumse Albert Heijn-vestiging voor deze zomer open moeten gaan. ,,Vertragingen calculeer je in in zo’n traject, maar corona kwam er ook nog eens overheen”, vertelt Koelewijn. Hij heeft net de eerste bouwvergadering achter de rug: ,,Nu gaat het echt beginnen. In week 35 starten we met het klaarmaken van de bouwplaats ter voorbereiding van de uitbreiding aan de Kerkwegzijde. Verder gaat Stedin dan voor ons aan de gang met de nutsvoorzieningen en worden er bomen verplaatst.” 

Het project van verbouwing en vernieuwing wordt in fasen uitgevoerd: ,,In november en december zal de aanbouw van het nieuwe magazijn deels gerealiseerd worden. Tijdens de feestdagen doen we even niets, want dan hebben we het al druk genoeg. In januari 2021 zal het huidige magazijn bij de winkel worden getrokken, en start aan het einde van de maand ook de aanpassing van het kruispunt ten behoeve van de nieuwe laad- en losplek. In week 18 van 2021 wordt de aanbouw opgeleverd en daarna volgt de ombouw van de hele winkel. Daarvoor gaan we twee weken dicht, maar dan staat er medio 2021 een volledig vernieuwde winkel.”

door Edith Hazelzet