Edith Hazelzet

Het maken van de mondkapjes begon op verzoek van de Leersumse huisarts dr. Wiegand. Thuiszorgmedewerkers werden zonder enige bescherming tegen coronabesmetting naar hun werk gestuurd. Beter iets dan niets, was de gedachte erachter. Helaas werden de medewerkers op de vingers getikt en mochten ze de niet-medische mondkapjes niet langer dragen. Wiegand verspreidde ze toen in Leersum onder kwetsbare patiënten door ze samen met handschoenen in een tasje aan de deur te hangen.

[PRODUCTIELIJN] De club Leersumse dames had intussen zo'n plezier gekregen in het project dat zij de Voedselbank kozen als nieuw goed doel. Het merendeel van de vrouwen neemt wekelijks deel aan de Zoute Inval in SCC De Binder, waar zij ook graag handwerken. Na een aantal weken staat er een volwaardige productielijn. Er wordt netjes op afstand gewerkt, en met oog voor detail. Het garen is niet zomaar wit, maar kleurt bij het betreffende stofje. 

,,We maken twee modellen waarvoor we de officiële patronen gebruiken. Het meest gangbare model en eentje met vier plooien. Ze zijn allemaal gemaakt van een dubbele laag katoen,” vertelt Hetty Sloots. ,,De productielijn gaat van knippen, spelden, naaien tot het laatste station waar ze in een plastic zakje worden geseald door Jenny Schuurman, onze chef inpakken.”

[VERSLAVEND] Lol heeft de groep genoeg, ook in de eigen app. ,,We delen de gekste nieuwsberichten over mondkapjes. Zelf troffen we tussen onze materialen een klosje van het merk Corona aan. Dat geloof je toch niet?” zegt Jetske Dekker. Meerdere dames geven aan ook thuis aan de mondkapjes te werken: ,,Het is best wel verslavend. Ik heb thuis een privéknipper; mijn man. Ik nam mijn naaimachine zelfs mee naar de camping. Ik had er een topweek met wel vijftig mondkapjes! Mijn man vroeg op een gegeven moment of we zelf nog wel lakens over hadden,” vertelt Ria van de Scheur lachend. 

Het materiaal komt van de eigen zolders en donaties. Hetty Sloots: ,,Als het maar wasbaar is op 60 graden. Dus lakens, slopen, dekbedovertrekken, blouses en overhemden, alles wordt gebruikt.” Het levert een grote variatie op aan mondkapjes: van lieftallige bloemetjes voor dames, een stoere ruit voor mannen en Jans Jans en de kinderen – voor kinderen.

[MOOI BEDRAG] Van een mondkapje per uur in het begin zitten de meeste dames nu op vijf per uur gemiddeld. In totaal werden er voor beide doelen samen al een kleine duizend mondkapjes gemaakt. ,,Ook privé vragen mensen ons erom, maar nu met de Voedselbank als doel loopt het steeds harder. Soms doneren mensen zelfs spontaan geld,” aldus Jetske Dekker. 

Vrijdag en zaterdag werden er tussen de buien door ruim 350 mondkapjes verkocht buiten bij Albert Heijn Leersum. Ook binnen bij de servicebalie zijn ze verkrijgbaar en daar loopt de actie door zolang de voorraad strekt. De mondkapjes kosten twee euro per stuk. ,,We gaan door zolang we er plezier in hebben en overhandigen binnenkort in ieder geval duizend euro aan Voedselbank Utrechtse Heuvelrug. We willen graag Wilco Willemse van De Binder bedanken voor het ter beschikking stellen van de theaterzaal aan ons," besluit Hetty Sloots. De groep bestaat behalve bovengenoemde dames nog uit Nel Baars, Diny Hooijmans, Betty Webber, Nel Bijkerk, Greet Homan en Anneke Kievith.

Edith Hazelzet
Foto: Edith Hazelzet