Hanny van Eerden

Berkman biedt bedrijven graag hulp, enerzijds als eigenaar van Administratie- en Adviesbureau Berkman & Berkman, anderzijds als bestuurslid van de Ondernemers Sociëteit Maarn-Maarsbergen (OSMM). ,,Mijn bijzondere vertrouwensrelatie met vele lokale ondernemers maakt onderling overleg laagdrempelig”, zegt hij. ,,Enerzijds hebben wij al volledig inzage in hun verdiensten en vermogen en kunnen we situaties goed inschatten. Anderzijds doen wij in ons vak veel inspiratie op, dankzij de uiteenlopende markten die we al jarenlang bedienen.”

[LEREN VAN ELKAAR] ,,Ondernemers in hart en nieren gebruiken doorgaans hun gezonde verstand en houden het hoofd koel”, zegt Berkman. ,,Zij gooien waar het kan hun bedrijfsvoering voor een deel om en beantwoorden aan of creëren nieuwe behoeften. Hun passie valt op, evenals zo nodig hun inbreng van privé vermogen. Zij voelen zich sterk betrokken bij het bedrijf dat vaak dankzij voorouders in vele decennia - in goede en slechte tijden - is blijven bestaan, of zelfs groot is geworden. Van huis uit verdiepen zij zich in hun doelgroepen. Ook leerden zij buffers opbouwen en boren zij gemakkelijk nieuwe markten aan. Commercieel denken zit hen in het bloed, zo ook het nemen van verantwoordelijkheid jegens werknemers en hun gezinnen.”

Deze ondernemers zitten niet bij de pakken neer, want zij weten dat een economische crisis met regelmaat voorkomt, al is de huidige pandemie nieuw voor iedereen. ,,Zij kennen dan ook geen verslagenheid”, bevestigt Berkman. ,,Zij appelleren aan hun inventiviteit en ontlenen energie aan - zij het soms moeilijk - nieuw behaalde successen. Anderen kunnen veel van hen leren.”

Dit gedreven ondernemerschap geldt niet meteen voor oud-werknemers die vóór het coronatijdperk een gedwongen keuze maakten om als zzp’er aan de slag te gaan, volgens Berkman. ,,De flexibele schil in de bouw heeft vaak nog werk, maar vele anderen hebben nu nauwelijks of geen opdrachten”, zegt hij. ,,Hen is de crisis overkomen met als gevolg dat naar schatting een derde volledig blokkeert. Niet iedereen bruist van de ideeën. Graag help ik hen dan ook met het noodpakket van de overheid en probeer ik kansen voor het voetlicht te brengen.”

[PERSPECTIEF] ,,Natuurlijk sta ik soms voor dilemma’s”, vervolgt Berkman. ,,Zo komen hier ook ondernemers voorrijden in dure sportauto’s. Zij zijn financieel vermogend, maar hebben nog een leuk zaakje erbij. Zij menen nu recht te hebben op bijstand. Daar heb ik moeite mee. Dit is niet de bedoeling van de TOZO inkomensondersteuning. Wij staan voor een tijdelijke overbruggingsaanpak om op de langere termijn te kunnen overleven. De meesten begrijpen dit uiteindelijk. Slechts één zo’n klant verliet boos ons pand. Inhaligheid typeert hem blijkbaar.”

Wat nu van belang is, is elkaar helpen, volgens Berkman. ,,Genereer ideeën, pleeg overleg en werk samen”, benadrukt hij. ,,Gedeelde kennis en initiatieven leiden tot succes. Dat brengt niet alleen geld in het laatje, maar ook mentaal overwinningsgeluk met toekomstperspectief voor jezelf en anderen.”