Wilco Willemse

Het is lekker eten en drinken in de vele restaurants, cafés en koffietentjes in onze dorpen. Lokale gasten, dagjesmensen en wandelaars en fietsers zijn graag geziene gasten bij de horecagelegenheden. Het prachtige weer dit voorjaar had een fantastische start van het seizoen moeten worden. Maar in plaats daarvan moest de deur op 15 maart op slot. Veel ondernemers werden creatief en zochten andere manieren om hun gasten te blijven verwennen. Hun maaltijden lieten ze afhalen en brachten ze tot aan de deur. Anderen werkten achterstallig onderhoud weg en pakten kwast en roller voor een frisse look voor hun bedrijf. Helaas zijn er ook ondernemers voor wie de crisis te lang heeft geduurd. Zij konden hun bedrijf niet meer redden, met sluiting als gevolg.

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de datum waarop de horeca weer open mocht. En onder welke voorwaarden. ‘30 binnen en onbeperkt buiten’, was de boodschap. Maar met een hoop mitsen en maren met de woorden ‘anderhalve meter’ als leidraad. Vanaf aanstaande maandag kunt u zelf gaan ondervinden of de genomen maatregelen een fijne ervaring niet in de weg staan. En ga dat vooral doen, de ondernemers hebben u keihard nodig.

[TWEE EXTRA ZAKEN] Bij Restaurant Bentinck in Amerongen, in het koetshuis van het imposante Kasteel Amerongen, heeft men niet stilgezeten de afgelopen periode. Eigenaar Peter-Paul Swijnenburg: ,,Zakelijk gezien is deze crisis dramatisch. We zouden deze maanden een kleine 100 bruiloften verzorgen op onze locaties. Gelukkig hebben we die bijna allemaal kunnen verplaatsen. Ik wil niet stil staan bij omstandigheden waar ik geen invloed op heb. In plaats daarvan focus ik me vooral op zaken waar ik wél invloed op heb. Vanaf 4 juni opent daarom niet alleen Bentinck Amerongen, maar openen we ook twee extra zaken: Gatehouse Burgers in het poortgebouw van het kasteel en we brengen Bentinck ook naar Driebergen, bij Buitenplaats Sparrendaal. We geloven er heilig in dat mensen weer verwend willen worden, vooral als er vakantie in eigen land gevierd moet worden. Wij zijn er klaar voor vanaf 4 juni.”

[STIPPEN] Zelfs tijdens het maken van nieuwe plannen moest Marc van Willigenburg van Eetcafé Wereld van Verschil in Leersum die weer bijstellen: ,,Samen met onze buren van Café De Waerdt hadden we mooie ideeën voor een groot terras in Ibiza-stijl tussen onze zaken. Helaas hebben zij moeten besluiten om dicht te blijven, ontzettend vervelend voor ze. Maar we gaan met frisse moed open komende maandag. De weersvoorspelling is goed en gasten staan te springen om weer aan te mogen schuiven. De kaart hebben we coronaproof gemaakt. De gebruikelijke tapas hebben we geschrapt, dat zou te vaak serveren aan tafel betekenen. Het menu is aangevuld met lekkere gerechten. De bar is al vol tweede Pinksterdag. Er staan stippen op de grond waar de barkrukken moeten blijven staan. Ze weten dat ze zich aan de regels moeten houden en ik vertrouw er op dat dat goedkomt.”

[IJSKAR] Buitenlust in Amerongen staat bekend om het fraai gelegen terras. Eigenaar Paul van Roy: ,,Het is al weken heerlijk weer. Extra zuur is het dan, dat we er geen gebruik van kunnen maken. Sinds een paar weken verkopen we er ijsjes uit een echte ijskar aan voorbijgangers, veelal fietsers die van of naar de pont door het oude dorp fietsen. Het is heel fijn dat we op die manier gasten blij kunnen maken. Onze afhaalmaaltijden hebben ook goed gelopen, daarom blijven we die service aanbieden na 1 juni. Ik ben ook blij dat onze huurbaas goed met ons heeft meegedacht, zo konden we blijven ondernemen. Gelukkig stromen de reserveringen voor onze hotelkamers ook weer binnen. En waar normaal vaak één overnachting geboekt wordt, zijn dat er nu vaak meer. Al met al zien we de zomer dan ook positief tegemoet.”

[VALSE START] Het Wapen van Sandenburg in Doorn was net aan het warmdraaien toen het besluit werd genomen dat restaurants moesten sluiten. Bedrijfsleider Marco Ditmarsch: ,,Dit is wel een erg valse start. We waren net drie weekenden open, hadden nog niet veel reclame gemaakt. We wilden rustig beginnen, kinderziektes uit het systeem krijgen en de routines finetunen. Maar het kwam niet tot grote drukte nog. Ook wij zijn net als veel collega’s een afhaalservice begonnen. Vooral de pannenkoeken, koffie en koeken vonden gretig aftrek bij de wandelaars en fietsers. Vanaf 1 juni gaan we dan écht knallen met ons compleet nieuwe team. Binnen mogen we 30 mensen bedienen en we hebben een heerlijk terras met ruim 40 plekken. Uiteraard voldoet alles aan de richtlijnen die ons zijn meegegeven.

[UITGEBREID TERRAS] Café De Tram in Amerongen ziet uitbreiding van het terras als de beste mogelijkheid nog iets van het zomerseizoen te maken. Gerda Kruijer is eigenaresse: ,,Binnen is het met anderhalve meter afstand krap. We kunnen dan maar acht tot tien mensen kwijt. Daarom leggen we een compleet nieuw terras aan achter het café, waar we straks onze gasten kunnen ontvangen. Pas na de eerste week kunnen we zeggen of het een haalbare kaart is. Gelukkig hebben we ook de slijterij nog en hopelijk komt de catering ook weer op gang. Dan komen we de zomer wel door.”

Bron: Wapen van Sandenburg
Foto: Bron: Wapen van Sandenburg
De pannenkoeken van Sandenburg gingen er al goed in de afgelopen weken.