Michiel Schaaij 

Drie culturele verenigingen hebben de gemeente al laten weten, dat ze door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Buurgemeente Zeist stelt een kleine miljoen euro beschdikbaar om onder meer de cultuur- en sportsector een steun in de rug te geven. Maar zo’n royale geste valt van de armlastige gemeente Utrechtse Heuvelrug niet te verwachten. 

[PROBLEMEN] Hoeveel Heuvelrugse culturele instellingen, verenigingen en zzp’ers er precies door de coronacrisis in moeilijkheden zijn gekomen, is nog niet bekend. Eén ensemble heeft de gemeente intussen officieel om financiële steun gevraagd. Dat subsidieverzoek is in ontvangst genomen, maar er is nog geen besluit genomen. 

[VITAAL BELANG] Daarnaast komt Huis Doorn komt als Rijksmuseum in aanmerking voor een landelijke steunregeling voor ‘musea van vitaal belang’. Volgens wethouder Waaldijk wil de Doornse toeristische trekpleister zich daarvoor aanmelden. Ook Kasteel Amerongen wordt getroffen door de coronacrisis, maar Waaldijk weet nog niet of ook dat museum gebruik kan maken van de landelijke coronasubsidie.

[TERUGVORDEREN] Verder is het nog onduidelijk, of de gemeente subsidies voor een aantal afgelaste culturele activiteiten gaat terugvorderen. Wethouder Waaldijk zegde maandagavond wel toe, coulance te willen betrachten en niet onmiddellijk bij de organiserende verenigingen op de stoep te staan. Maar over eventuele kwijtschelding is nog geen besluit genomen.

[HUURCOMPENSATIE] Intussen is de sportsector in afwachting van het tweede landelijke steunpakket, dat hopelijk ook voorziet in huurcompensatie. Volgens sportwethouder Chantal Broekhuis (CDA) vallen de grootste klappen op dit moment bij de Heuvelrugse binnensporten. In antwoord op vragen van haar partijgenoot Peter Kranenburg zei Broekhuis, dat de gemeente noodlijdende sportclubs met advies en maatwerk wil helpen. Financiële toezeggingen deed ze niet.