Danny van der Linden

Naast haar werk bij Somatic de Fysioclub, kwam de vraag of Kruijswijk Jansen iets wilde betekenen in de huidige crisissituatie. ,,Ik werk zes jaar als fysiotherapeut en ben gespecialiseerd in longproblematiek”, vertelt ze. Kruijswijk Jansen heeft onlangs een specialisatie gedaan met betrekking tot de revalidatie rondom COVID-19.

[SNEL STARTEN] Samen met haar collega's binnen de longrevalidatie is ze bezig geweest met het neerzetten een goed beleid om mensen te kunnen ontvangen die ziek zijn geweest in de thuissituatie, maar ook na ziekenhuis opname. ,,Iemand die een periode op bed rust verliest behoorlijk wat spiermassa en conditie”, legt ze uit. ,,Daarom is het erg belangrijk om zo snel als kan te starten met bewegen en specifieke training. Als fysiotherapeut starten we met het verbeteren van spierkracht, conditie en de longfunctie.”

[NETWERK] Kruijswijk Jansen verzamelde mensen uit haar netwerk om zich heen om de juiste hulp te kunnen bieden. ,,Ik had al contact met diëtisten Marieke de Witt en Merije Brouwer en logopedist en ademtherapeut Manja van Deursen, werkzaam bij logopediepraktijk Odijk-Bunnik. Bij klachten op het gebied van adem, stem of hoesten kan zij helpen. Ik moest wel op zoek naar een ergotherapeut en kwam al snel uit bij Marloes Verheesen. Zij reageerde direct enthousiast en zag het zitten om gezamenlijk deze revalidatie vorm te geven.” 

[ZORG OP MAAT] Mensen, die na COVID-19 thuis revalideren en beperkingen ondervinden in de zelfstandigheid van het dagelijks leven, kunnen ondersteuning krijgen vanuit de ergotherapie. ,,Via zorg op afstand en behandelingen aan huis kunnen zij een beroep doen op Marloes. Zij bekijkt welke mogelijkheden en wensen er zijn om de activiteiten weer naar eigen tevredenheid uit te voeren. Dit doet zij samen met de betrokkene en diens omgeving. Zorg op maat, omdat de invulling van het dagelijks leven en de beleving daarvan voor iedereen anders is.”

[GEWICHTSVERLIES] ,,Mensen die ziek zijn hebben vaak minder eetlust en verliezen spiermassa, dus er kan sprake zijn van gewichtsverlies. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat de voeding genoeg energie en voldoende eiwit bevat en ondersteunt bij het herstel van vitamine- en mineralentekorten. Deze combinatie is nodig om de spiermassa weer op te bouwen en het lichamelijk herstel te ondersteunen”, legt Kruijswijk Jansen de rol van diëtisten De Witt en Brouwer uit. In het netwerk brengt iedereen een eigen specialiteit mee om het herstel zo optimaal mogelijk te maken.

[HUISARTSEN] Er wordt zo veel mogelijk samengewerkt met de huisartsen. ,,Natuurlijk gaan we in overleg met behandelend artsen en huisartsen om de revalidatie zo optimaal mogelijk te maken. Ik vind het eigenlijk wel heel mooi dat we in deze tijd zo kunnen samenwerken, alle vier vanuit een andere praktijk en betrokken in dezelfde regio.”, zegt Kruijswijk Jansen die online een aanvullende cursus volgde om meer te leren over de specifieke problematiek die het coronavirus met zich meebrengt.

,,Ook volgen we elke keer online webinars om de ontwikkelingen bij te houden”, legt zij uit. ,,Op deze manier ontwikkel ik me ook nog en leer ik dus nieuwe dingen. Dat is het enige voordeel in deze tijd.”

[AFSTAND] Het netwerk van mensen die de coronarevalidatie aanbiedt is ongeveer twee weken actief. Een uitdaging is wel de veiligheid die men in de gaten moet houden. ,,Ook wij moeten afstand houden van mensen met klachten. Die kunnen we dus niet behandelen zoals we dat normaal zouden doen. Gelukkig is er op afstand veel mogelijk en kunnen we eventueel benodigde trainingsmaterialen thuis afleveren.”

Mensen die meer informatie willen hebben over de revalidatiemogelijkheden kunnen een mailen naar secretariaat.somatic@fysioclub.nl of bellen naar de Fysioclub op 0343-417096.