Monique José Timmermans

Wolterbeek: ,,We zijn gevestigd in gebouwen die we delen met andere instanties. De gezamenlijke bezoekersstroom moet gereguleerd worden. Bovendien is de entree niet altijd geschikt om aan de protocollen te voldoen. Aangezien het virus volgens de huidige inzichten enige tijd blijft leven op papier, zijn we tussen de openingsdagen weer dagen gesloten. Op de website en in de nieuwsbrief zetten we alle informatie op een rij.”

[NIET STILGEZETEN] Tijdens de sluiting van de afgelopen weken hebben de medewerkers niet stilgezeten. Er is zoveel mogelijk gedaan om de dienstverlening door te laten lopen. ,,We hebben immers ook een belangrijke sociale functie. Vanaf de sluiting hebben we gestuurd op het promoten van de digitale mogelijkheden en heel veel mensen op afstand geholpen met e-books lenen en lezen. En vooral van de hulp bij videobellen is dankbaar gebruik gemaakt. Grootouders konden zo met hun kleinkinderen in contact blijven.”

[BELCIRKELS] ,,Lokaal zijn er belcirkels in het leven geroepen om contact te houden met de vaste bezoekers van de Zoute Inval”, aldus Wolterbeek. ,,En behalve alle hulp op afstand om mensen digitaal vaardiger te maken, is er op heel kleine schaal een bezorgdienst, waarbij tasjes boeken aan de deur zijn gehangen. Voor als het echt niet anders kan.” 

[VOORLEESEXPRESS] De gezinnen waarvan de kinderen deelnemen aan de VoorleesExpress hebben ook een tasje met boeken gekregen. Coördinator Femke Reijnen stelde zelf een pakketje boeken samen. ,,De VoorleesExpress is een landelijk initiatief dat wordt gesponsord waardoor er nieuwe boeken beschikbaar zijn en we zijn ook heel blij met de, wellicht licht beschadigde, boeken die we van de boekwinkels in Maarn en Driebergen ontvangen.” 

In de digitale voorleestas (www.bibliotheekzout.nl/voorleestas) staan voor de jongste bibliotheekleden (2-6 jaar) doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes die passen bij verschillende prentenboeken. Zo hebben ouders ook een steuntje in de rug.

[SCHOON] Intussen hebben de medewerkers van de bibliotheek niet stilgezeten. Er is opgeruimd en schoongemaakt, zowel digitaal als in de vestigingen zelf. En velen volgen een cursus uit het aanbod dat beschikbaar is. Wolterbeek: ,,Bovendien is hard gewerkt om voor alle geplande activiteiten een alternatief te zoeken. Deze zijn soms doorgegaan in een online variant en voorstellingen zijn waar mogelijk al verschoven naar nieuwe data. De culturele agenda vult zich weer, met de genoemde honderd personen kunnen wij prima uit de voeten.”

,,We starten nu met onze medewerkers de openstelling van enkele vestigingen op en bewegen mee met wat landelijk bepaald wordt. De vervroeging ten opzichte van 20 mei halen we niet. Belangrijker is de veiligheid.”

Kijk voor de actuele situatie op www.bibliotheekzout.nl en abonneer op de nieuwsbrief.