Ellenoor Piersma

Salvia benadert de volwassen bewoners ook werkelijk als volwassenen. Zij geven een zinvolle invulling aan het leven wat betreft wonen, werken en vrije tijd. Ze dragen naar vermogen bij aan een nuttig product of zinvolle dienst. Velen gaan doordeweeks naar kunstwerkplaats Magenta om onder meer prachtige hand- en theedoeken te weven, of werken binnen en buiten op een zorgboerderij.

Jacomine, groepsleidster van de groep in de woning Beyaert, vertelt dat door de coronacrisis het werk buiten het terrein onmogelijk is geworden. Zelfs bewoners en begeleiders van de verschillende huizen komen niet meer bij elkaar. Dit betekent een andere invulling van de dag.

[RAAMCONTACT] Ook familiebezoek is niet meer mogelijk. Het is fijn om de nieuwste technologie op het gebied van communicatie te gebruiken, zoals beeldbellen. Het is bijzonder dat zelfs bewoners waar niet van werd verwacht dat ze het systeem zouden begrijpen, het toch omarmen. Ook kusjes worden zo aan elkaar doorgegeven. Raamcontact is in het leven geroepen. Het is ronduit schrijnend als de bewoners zo graag familie willen aanraken. Ze zijn soms moeilijk tegen te houden.

[AFWISSELING] Ritme en structuur blijven belangrijk. Evenals afwisseling van concentratie en ontspanning. Dagbesteding vindt nu plaats in het woonhuis. Er staat zelfs een weefgetouw voor degenen die deze arbeid zo graag willen blijven verrichten. Het werk in huis bestaat nu bijvoorbeeld uit tosti´s bakken, tekenen, schilderen, vooral veel kaarten maken om te versturen. Klusjes in huis worden nu samen gedaan, zoals poetsen, planten water geven, in de eigen tuin werken.

In eerdere tijd van dagbesteding buitenshuis werden door het personeel de avond voor de werkdag lunchpakketjes gemaakt voor op het werk. Nu gaan ze ook tijdens de lunch met elkaar aan tafel en kunnen met veel genot en creativiteit hun eigen boterhammen beleggen. De tijd van vertrekken en thuiskomen van het werk is vrijgekomen, en dit wordt gebruikt om in de ochtend een uur langer uit te slapen. ,,Ze vinden dat heerlijk", aldus Verboom.

[POSITIEF] Er zijn ook andere positieve zaken in de veranderde tijd. Het contact tussen familie en Salvia was al goed, maar is nu intensiever. Er is een whatsapp groep van de groep in Beyaert. Regelmatig worden er foto's en filmpjes gezonden naar familie. En familie overlaadt de inpandige mensen weer met hun kaarten, lekkernijen, bloemen etc. Dat wordt zeer gewaardeerd!

Het is belangrijk om te bewegen en buiten te zijn. Regelmatig worden per groep wandelingen gemaakt op het terrein en de nabije straten. Bewoners in de buurt zijn persoonlijk op de hoogte gesteld en er is benadrukt dat altijd voldoende afstand gehouden wordt. Het is een bijzonder gezicht in deze coronatijd om zo'n mooi kleurrijk boeket van mensen te zien wandelen op straat. Dit is toegestaan, omdat de bewoners van een huis één huishouden vormen. Vanuit de huizen van de omwoners wordt dan ook uitbundig gezwaaid naar de vrolijke mensen!