Wilco Willemse

In haar werk als coach probeert ze vaak over te brengen dat het helpt positieve zaken te bekrachtigen, juist ook als het even wat minder makkelijk gaat. Zo vatte ze zichzelf ook bij de kraag en zette in no time met een paar andere Amerongse dames een initiatief op in haar eigen dorp om wat vreugde te brengen: 'Dorpsinitiatief Amerongen'.

[DORPSINITIATIEF] ,,Het initiatief kwam eigenlijk al snel nadat dat mijn vader overleed", vertelt Tees. ,,Diezelfde dag werd ook bekend dat er een bezoekverbod ingesteld werd bij verpleeghuizen. Mijn vader zou dat vreselijk hebben gevonden. Geen bezoek zou het ergste zijn geweest wat hem kon overkomen."

,,En vanuit mijn ervaringen als coach weet ik dat het opzetten van dit dorpsinitiatief me goed zou doen. Zoiets helpt bij de verwerking en hopelijk brengt het veel moois", aldus de Amerongse.

[EXTRA LASTIG] Voor wie Astrid Tees dit initiatief op wilde zetten was vrij snel duidelijk, zo zegt ze: ,,Ouderen in verzorgingshuizen die geen bezoek mogen ontvangen, hebben het in deze tijd extra lastig. Eenzaamheid slaat dan snel toe. Het lijkt me overigens ook voor de mantelzorgers en familie die niet op bezoek mogen, heel lastig. Hoe dan ook wilde ik voor de ouderen iets betekenen en daarin stond ik gelukkig niet alleen."

[BRAINSTORMEN] Ook Myra Lith sloot zich bij Tees aan: ,,Zonder corona was ik nu druk geweest met de voorbereidingen van de tiende deelname aan de Roparun van Team Amazing, maar ook dat ligt nu stil. Toen ik van het voornemen van Astrid hoorde, had ik net namens Team Amazing wat paasbroden klaar staan voor de bewoners van Elim en De Wingerd. Dat sloot mooi aan bij het initiatief en nu brainstormen we wat we nog meer kunnen doen. Inmiddels zijn we met een groep van acht dames en een heer."

[ESSENTIE] Op tweede paasdag regelde het Dorpsinitiatief muziekoptredens bij de tehuizen in Amerongen. Ze schakelden daarbij de hulp in van Muziekschool Leersum. Eigenaar Jeanine Roos: ,,Eerlijk gezegd voelde ik wel een drempel. Je lijkt al snel teveel in een zo allesomvattende crisis. Ik was er met vier van mijn leerlingen. Fenna en Leonard met hun gitaar en Josephine en Annemijn hebben meegezongen. Voor hun ook een hele ervaring en ze hebben het supergoed gedaan. Toen we samen muziek stond te maken, wist ik weer waarom ik dit zo graag doe. De essentie van muziek maken is voor mij om mensen te raken en een beetje vrolijkheid of emotie te brengen. Het was heel bijzonder."

[KAARTENACTIE] Het dorpsinitiatief is nog lang niet klaar. Tees: ,,We hebben veel mooie ideeën en die hopen we uit te rollen. Sowieso gaat ook Ray Klaassen een rondje langs de tehuizen maken met zijn gitaar en er loopt een kaartenactie. Iedereen die een lieve groet wil brengen aan een inwoner van de tehuizen, kan een kaartje in de brievenbus doen bij Utrechtse Straatweg 9 in Amerongen. Wij zorgen dat de kaarten 72 uur niet aangeraakt worden voor ze bezorgd worden bij de tehuizen, zodat er geen besmetting via de kaarten kan plaatsvinden."

Wilt u op wat voor manier dan ook bijdragen aan Dorpsinitiatief Amerongen? Neem dan contact op met Astrid Tees: aetees@ziggo.nl of 06-29592852.