Ellenoor Piersma

Linda Tolsma, woonachtig in Doorn en praktijkmanager huisartsenzorg en sociaal makelaar bij Sociale Dorpsteams Utrechtse Heuvelrug, deed een klein onderzoekje over het gebruik van mondkapjes voor de gewone man of vrouw. Ze legt uit: ,,In Nederland adviseert het RIVM alleen mondkapjes voor medisch personeel. Zij gebruiken professionele mondkapjes. Ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet de kapjes zeer regelmatig per dag wisselen. De simpele mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Het geeft slechts schijnzekerheid.

Op www.thuisarts.nl kunt u lezen dat u beter geen mondkapje op kan doen. Het is namelijk moeilijk om een mondkapje op de juiste manier te gebruiken zonder direct de stof te besmetten door de handen. Ademen in een kapje is lastig. Een kapje wordt warm. Dat irriteert. Daardoor gaan mensen er vaak aanzitten met hun handen. En dat mag juist niet! Daarnaast moet je dieper in- en uitademen, een beetje zoals wanneer je door een snorkel ademt.

[BESMETTELIJK] Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar hoe lang een virus op een stof besmettelijk kan blijven, maar de uitkomsten daarvan lopen ver uiteen door verschillende factoren zoals de grootte van de druppeltjes en omgevingstemperatuur.

[MONDKAPJE] Een Nederlandse studie vergeleek huisgemaakte katoenen mondkapjes met chirurgische mondkapjes, zowel voor uitgaande als voor inkomende infecties. Dat onderzoek concludeerde dat bij het dragen van de stoffen mondkapjes de besmetting bij inademing zich slechts beperkt voor 50%. Anderen infecteren met uitgeademde deeltjes werd nauwelijks tegengehouden! Deze proef gebeurde bij een kleine groep onder laboratoriumomstandigheden, dus niet op straat. Het kan zijn dat mensen zich met een mondkapje onterecht beschermd voelen en daardoor minder risico mijden.

[THUIS BLIJVEN] Omdat we in Nederland de afspraak hebben dat iedereen die zelfs maar een beetje hoest, verkouden is of koorts heeft consequent thuis moet blijven is de kans dat we een persoon tegenkomen met virusbesmetting klein. Thuisblijven, zelfs bij een halve snottebel en/of zelfs de kleinste kuch. Dit is zo belangrijk. En dan zijn mondkapjes helemaal niet nodig. De discipline om zo veel mogelijk thuis te blijven en helemaal bij klachten is essentieel!

Als er dan boodschappen nodig zijn, bel een ander. Dit is volstrekt normaal nu. Het is hartverwarmend te zien hoe we nu voor elkaar zorgen. De boodschappen kunnen dan bij de voordeur neergezet worden en u kunt ze binnenhalen als de aardige bezorger weer uit het zicht is.

En handen wassen, minimaal 20 seconden met gewone zeep. Het zeep moet gaan schuimen. De virussen gaan wonderwel snel kapot door de zeep en verdwijnen van de handen door ze af te spoelen onder de lopende kraan. Telkens weer. Handen wassen. Bij het naar buiten treden, bij thuiskomt en ook nog tussen door."