Wilco Willemse

Toen het coronavirus toesloeg, maakte één van haar buren een WhatsApp-groep aan voor de bewoners van het complex. ,,Om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen", zegt buurvrouw Corryanne Kierkels. ,,De helft van de appartementen hier wordt door alleenstaanden bewoond en de meeste zijn al best op leeftijd. Dus fijn dat we een beetje extra naar elkaar omkijken. Ik heb meteen aangeboden dat mijn DVD-collectie geleend mag worden. Ik heb er heel veel! Eén van de buren heeft al een stapeltje gehaald."

[RAMEN ZEMEN] Marianne vervolgt: ,,Zo kwamen er wel meer ideeën. Buren gaven spontaan aan dat ze boodschappen konden doen of om regelmatig te bellen met elkaar. Anderen spelen een instrument en bedachten om een openluchtconcert te geven op het middenterrein."

,,Ook is er bij de brievenbus een boekenkast ingericht, waar we elkaars boeken kunnen lenen. En één van de buren bood zelfs aan de ramen te zemen. Vorige week kwam Ray Klaassen voor ons zingen, had één van de buren geregeld. Fijn dat men zo begaan is met elkaar."

[FITNESSEN] Zelf was Marianne aan het revalideren van een operatie, waarbij haar schouder is vervangen. Na jaren pijn, ging dat eigenlijk heel goed. ,,Eindelijk kon ik weer bewegen zonder pijn. En ik kreeg er weer energie van om lekker bezig te zijn, zonder pijn. Ik bedacht me dat dat vast niet alleen voor mij geldt."

,,Dus toen de vraag kwam in de buren-app, kreeg ik het idee om dagelijks wat te fitnessen met de buren. Gewoon een paar oefeningetjes om in beweging te blijven. Zo ben ik vorige week begonnen en dat gaat prima. Zeven dagen per week, een half uurtje per keer. Iedereen voor zijn eigen deur, ook op de eerste en tweede verdieping."

[PARKEERGARAGE] Buurvrouw Corryanne is blij met het initiatief: ,,Normaal ga ik elke week een uurtje zwemmen of aquagymmen in Veenendaal. Ik heb fibromyalgie en dan is dat een heel fijne manier om te bewegen. Maar het zwembad is nu gesloten door de coronamaatregelen, daarom doe ik elke dag mee met Marianne. En dat gaat meestal prima, ik doe wat ik kan. Gelukkig is het tot nu toe mooi weer geweest, maar met regen kunnen we de parkeergarage in."

De 'les' begint om half elf 's morgens. Marianne: ,,Natuurlijk ben ik geen fitnesstrainer, maar ik heb altijd veel gesport en er zijn veel oefeningen te vinden op internet. Ik probeer alle spiergroepen aan bod te laten komen en we lopen rondjes op het terrein of over de galerij om in conditie te blijven. En als ik het even niet meer weet, springt er altijd wel iemand bij. Samen redden we het wel."

[DAGELIJKS CONTACT] Voorlopig staat het half uurtje beweging bij Marianne op de planning: ,,Zolang ik het volhoudt en er buren zijn die met mee meedoen, ga ik door. Naast het in beweging zijn, is het dagelijkse contact ook heel fijn, hoe kort ook. Het gaat eenzaamheid tegen en het verbindt ons."