Hanny van Eerden

Voor de koks verandert er, behalve aangepaste menu's, weinig. ,,Zij passen altijd al hygiënemaatregelen toe," zegt Wim Vos, mede-eigenaar van twee restaurants in Maarn en eigenaar van groothandel Vos Horeca, tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Zuidoost Utrecht. ,,Daar waar zij in aanraking komen met voedsel, dragen zij handschoenen."

Zus Elise Vos en collega-koks van restaurant 't Vosje werken nu ook op 1,5 meter afstand van elkaar, evenals degenen die voor de uitlevering zijn ingezet. Pinbetalingen na het afhalen van een bestelling gebeuren pas na ontsmetting van het pinapparaat en na de contactloze bezorging ontvangt de klant een rekening.

[DREUN] „De gedwongen sluiting was, ondanks dat wij hiermee rekening hielden, een dreun," zegt Wim Vos. „De schrik sloeg toe, ook omdat zich in de restaurants op dat moment volop tafelende gasten bevonden. Toch bleven we rustig en startten we met de uitvoering van klaar liggende plannen. Zo lieten we direct auto's beletteren met onze bezorgservice en gingen wij in gesprek met de lokale Plusmarkt. Onze medewerkers kunnen, vanwege de aanhoudende drukte, hier nu tijdelijk aan de slag. Plusmarkt Van Schaick kan anderszins overdag gebruik maken van onze auto's voor de voor hen oplopende bezorgbestellingen."

[SUCCES] Het nieuwe concept bracht succes. Wim Vos: „Na de eerste 36 bestellingen op een dag, liep dit aantal op tot 152. Alle bemoedigende reacties van gezinnen, koppels en alleenstaanden inspireerden ons enorm. Als dit voor onze klanten inderdaad, naast restaurantbezoek, een uitkomst is, dan biedt het bij heropening blijvend perspectief." Meer generaties van de familie Vos zijn afhankelijk van de lokale horeca-inkomsten.

[CONTINUÏTEIT] Grand-café Brocante in Doorn noteert zowel particuliere als zakelijke bestellingen binnen het nieuwe afhaal- en bezorgconcept voor zowel lunches als diners. „Wij passen ons aan met pijn in het hart, maar gezondheid voor iedereen gaat vóór alles," zegt eigenaar Marc Servaas. „Onze klanten genereren intussen zo'n vijf procent van onze gewoonlijke omzet, maar daar zijn we al heel tevreden mee. We hopen dat steeds meer mensen ons weten te vinden en we zo maanden kunnen overbruggen, als dit nodig is. Natuurlijk vielen evenementen en andere partijen weg, maar we maken ook van de gelegenheid gebruik om onze verbouwing te realiseren. Met alle bestaande hygiënemaatregelen en onze diverse ruimten is werken op 1,5 meter afstand van elkaar goed haalbaar." Brocante is als 'Leukste Restaurant 2018' winnaar van de Gold Award en krijgt een dikke 9 als beoordelingscijfer.

In de catering business vallen eveneens klappen. „Mijn interregionale bedrijf kwam direct tot stilstand," zegt cateraar Erik Bakker. „Maar met 'Take Away Houtenoven Pizza's' in Maarsbergen heb ik toch een nieuwe wending kunnen geven aan mijn bedrijfsvoering. De lokale klandizie zorgt voor enige continuïteit."