Wilco Willemse 

Bij de pakken neerzitten zit niet in de natuur van de Amerongse artiest Ray Klaassen. In de regio is Klaassen vooral bekend door zijn 'Acoustic sessions' waarbij hij optreedt met zijn muzikale vrienden, vaak bij Buitenlust.'Anderhalve Meter Sessies' door heel Nederland

Ook geeft hij zangcoaching en schrijft hij liedjes voor zichzelf en anderen. Veel Nederlanders kennen Klaassen van zijn deelname aan de eerste editie van The Voice of Holland, met zijn rode puntschoenen en gitaar. Inmiddels is hij tien jaar en een hoop ervaring verder. Het coronavirus heeft ook bij hem tot veel annuleringen geleid. Voorlopig geen bruiloften, bedrijfsfeesten of andere evenementen meer. Maar in plaats van balend toe te zien, bedacht hij iets nieuws: Anderhalve Meter Sessies.

[ANDERHALVE METER] ,,In ene viel het op zijn plek", vertelt Klaassen. ,,Jan Douwe Kroeske maakte vroeger een prachtig muziekprogramma '2 Meter Sessies'. Artiesten, soms grote namen, soms totaal onbekend, die hun nummers klein en akoestisch maakten. In het nieuws rond het coronavirus wordt nooit twee, maar heel vaak anderhalve meter genoemd en zo ontstond bij mij een idee. Het geven van Anderhalve Metersessies, klein, akoestisch en passend binnen de coronamaatregelen. Het idee is als volgt: ik word geboekt, vaak als verrassing, ik bel aan en stap anderhalve meter achteruit, de deur gaat open en ik zing een liedje en speel gitaar. Zo simpel is het."

[BIJZONDER] Inmiddels is Klaassen een kleine twintig Anderhalve Meter Sessies verder: ,,Muziek maakt mensen blij, vooral in deze tijd. Het is heerlijk om toch met m'n vak en passie bezig te zijn. Vaak wordt er voor iemand geboekt die een optreden verdient, iemand die ziek is of een feestje moet missen. Ik doe er drie tot vier per dag en die optredens zijn heel bijzonder, je komt zo dichtbij de mensen. Muziek maakt vaak emoties los en ik merk dat deze crisis een extra emotionele laag heeft, eentje van angst en bezorgdheid en die ligt heel erg aan de oppervlakte. Mijzelf pakt het ook bij de strot, het geeft een extra dimensie. Maar bovenal is het mooi, puur en inspirerend."

[VEILIG] Klaassen houdt wel vast aan strikte voorwaarden: ,,De anderhalve meter afstand is heilig en het liefst vindt het optreden buiten plaats. Binnen kan, mits er veel ruimte is en er weinig mensen zijn die allemaal de vereiste afstand houden. En als er groepsvorming dreigt te ontstaan, stop ik onmiddellijk. Alleen dan is het veilig, voor mezelf en degene voor wie ik kom spelen."

[NIET COMMERCIEEL] ,,Natuurlijk vallen bij mij ook al mijn inkomsten weg, maar de sessies zijn niet puur commercieel. Ik vraag een kleine vergoeding van 75 euro per liedje, daarmee hoop ik vooral rekeningen te betalen die ook gewoon blijven komen. Hopelijk inspireert het ook collega's om mee te doen, creatief te zijn en niet te verkrampen. Muziek maken is ons vak en maakt anderen blij en dat kunnen we in deze lastige tijd goed gebruiken."

Meer weten kijk op www.anderhalvemetersessies.nl