Vier gangen met biologische en biodynamische streekproducten: ,,Eigenlijk is het een diner met een verhaal erbij”, vertelt chef Van Veluwen. Een soort eetleerweg en culinaire ontdekkingsreis voor iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van landbouw en voeding. Meer leren over wat er allemaal met groenten of vlees gebeurt voordat het op je bord komt. Het diner is een aangename manier om onder het genot van puur eten nieuwe kennis op te doen. Die laatste rol vervult Petra Essink, auteur van het boek ‘Barstens vol Leven’. Tussen de gangen door deelt zij haar kennis over de bijzondere relatie tussen voeding en onze weerstand. Behalve dat, vertelt ze ook meer over welke groenten je voorgeschoteld krijgt en wat erin zit. Korte momenten met uitleg, want vanzelfsprekend is het de bedoeling dat de gesprekken en ontmoetingen aan tafel de boventoon voeren.

ZORG Om half zes zijn de gasten welkom voor een drankje. Tijdens het diner licht chef Eric de gerechten toe: ,,Bijna al onze groenten komen van Kraaybekerhof. We hebben tuinders Jasper en Dave van de zelfoogsttuin gevraagd iets te vertellen over hoe zij lokale burgers en boeren laten samenwerken in het produceren van gezond voedsel. En over het telen van groenten op biodynamische wijze, met zorg en aandacht voor de bodem en het streven naar vitale gewassen. De visie van de tuinders sluit nauw aan bij die van Antropia, want met elke hap die we eten bepalen we hoe ons landschap eruitziet. Kiezen voor verantwoord voedsel betekent ook beter zorgen voor onze aarde."

ROEPING Jarenlang huisden er organisaties met antroposofische achtergrond, zoals ook de Vrije Hogeschool, in Antropia. Sinds 1998 dient het gebouw als Cultuur- en Congrescentrum met een duidelijke visie. Alles bij Antropia is gestoeld op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij een harmonieuze balans tussen People, Planet en Profit centraal staat: dat houdt in dat ze bewuste keuzes maken voor leveranciers en producten.

Ook de inrichting en het productenaanbod zijn verantwoord, recycling is een normale zaak is en ze wekken zoveel mogelijk hun eigen energie op.

,,Het voelt als een roeping”, aldus Van Veluwen. ,,Het diner is heel geschikt om dat op een leuke manier te laten zien.” Ondanks dat de avond een serieuze boodschap heeft, benadrukt Van Veluwen met klem dat er ook gelachen moet worden. En vooral genoten van het heerlijke pure eten.

door Babs Bouwman

Themadiner: Voeding en de relatie tot onze weerstand
Datum: vrijdag 3 juli vanaf 17.30 uur
Adres: Antropia, Hoofdstraat 8 te Driebergen
Prijs: 55,-- euro (studenten/65+ € 45,-).
Aanmelden: reserveringen@antropia.nl        
Kijk voor meer informatie en het volledige menu op www.antropia.nl/themadiner